Ege 'Yüzde 75’i aşılamalıyız'

'Yüzde 75’i aşılamalıyız'

30.03.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Şener koronavirüsün İngiltere varyantında daha hızlı kötüleşmenin yaşandığını söyledi, “En iyi mücadele kendimizi korumak” dedi.

Yüzde 75’i aşılamalıyız

 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, pandeminin üçüncü dalgası içinde İngiltere varyantının daha baskın olduğunu söyledi, taramaların yüzde 80 civarında pozitif geldiğine dikkat çekti. Şener, beraberinde Brezilya ve Güney Afrika varyantlarıyla karşı karşıya olunduğunu, artık neredeyse Vuhan tipinde virüs kalmadığını ifade etti. Varyantlarda klinik şikayetlerin aynı olduğuna değindi.

Haberin Devamı

Yaş grubu küçüldü

Daha önceki hasta grubunun aksine yaş grubunda küçülme olduğunu kaydeden Şener, “Önceden 75 yaş ve 65 yaş üstündeki grupta görülüyordu. Artık aktif çalışan 40 ile 50 arasında kümelenme var. Yatış oranları arttı. Özellikle son 1.5 aydır gelen hasta grubunda hızlı kötüleşme ve yoğun bakıma yatış görüyoruz. Tedavide bir değişim yok. Antiviraller yine aynı. Üçüncü dalgada, virüsün dinamiği ve yoğunluğu değişti. İngiltere ile Avrupa deneyimi de bu şekilde. Bu hasta grupları için korunma önlemleri ön plana çıkıyor. Önlemler aynı. En iyi mücadele kendimizi korumak” dedi.

Günde 1 milyon işlem

İngiltere’nin hızlı bir şekilde aşılama çalışmalarına başladığını söyleyen Prof. Dr. Şener, “21 Haziran’da tamamen normalleşmeden bahsediliyor. İngiltere’de 21 Haziran’a kadar toplumun yüzde 80’ine çift doz aşı yapılması hedefleniyor. Bizim de bu rakama ulaşma şansımız var. Sağlık Bakanlığı’nın deklare ettiği aşılar bir an önce gelecek olursa Türkiye’nin günde 1 milyon civarında aşı yapma kapasitesi var. Eğer bunu yapabilirsek, 2 ayda toplumun ciddi bir grubunu aşılamış hale geleceğiz. 2.5-3 ay gibi periyoda yayacak olursak toplumun yüzde 75’ini aşılayabiliriz. O zaman salgının bitmesini ve hayatın normale dönmesini konuşabiliriz. Ancak maske, sosyal mesafe gibi genel toplumsal önlemleri tamamen kaldırmayı uzun bir süre düşünmeyeceğiz” diye konuştu.