Ege Zehirden farkı yok

Zehirden farkı yok

10.05.2021 - 00:10 | Son Güncellenme:

Ege Bölgesi’nin önemli tarımsal su kaynaklarından Alaşehir Çayı, Manisa ve çevresindeki işletmelerden bırakılan atık sular nedeniyle siyah renkte akıyor

Zehirden farkı yok

ERSAN ERDOĞAN-EMRE SAÇLI MANİSA DHA - Manisa’daki 70 kilometre uzunluğundaki Alaşehir Çayı, işletmelerin atık suları nedeniyle tehdit altına girdi. Salihli’nin Yılmaz Mahallesi’nden, bölgenin en önemli tarımsal su kaynağı olan Gediz Nehri’ne dökülen Alaşehir Çayı, her geçen gün daha da kirlenip simsiyah akmaya başladı.

Haberin Devamı

27 yıldır çözemedik

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma, Çevre ve Kalkınma (GEMA) Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Alaşehir Çayı’ndaki kirliliğin yanı sıra çevreye yayılan ağır ve kötü koku nedeniyle bölgede yaşayanların tedirgin olduğunu söyledi. Sarıgöl ve Alaşehir’in evsel atıkları, Alaşehir ilçesinde bulunan 40’a yakın tarımsal işletmenin atıkları, Alaşehir bölgesindeki jeotermal atıkları ile Salihli’de OSB dışındaki fabrikaların atıklarının tamamen Alaşehir Çayı’na döküldüğünü ifade eden Kilimcigöldelioğlu, “Yıllardır bu sorunun çözümü için uğraşıyoruz. 27 yıldır bu işin içindeyim ama bir adım atamadık. Bölgede birçok atık su arıtma tesisi yapılmasına rağmen bu sorun çözülmedi. Bu sulardan ne yazık ki zaman zaman tarımsal sulama da yapılıyor. İçinden zehir akan bir çayın suyu kullanılıyor. Kanser vakaları işte bu nedenle artıyor” dedi.

Haberin Devamı

Paralel kanal önerisi

Akarsuların kirliliği nedeniyle İzmir Körfezi’nin temizlenmesinin de mümkün olmadığını belirten Kilimcigöldelioğla, “Tek çözüm, Gediz Nehri’ne paralel bir atık su kanalı yapılması. Temiz su ile pis sular ayrı gitmeli. Bırakın bu suyun içinde canlı yaşamasını, kokusundan yanına bile yaklaşılmıyor” diye konuştu.