Ege ‘Zemini tanımalıyız’

‘Zemini tanımalıyız’

15.02.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kozanoğlu binaların alçak veya yüksek katlı olmasının başlıca neden olmadığını belirtti.

‘Zemini tanımalıyız’

İZMİR İHA - İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, binalarda meydana gelen yıkımlarda, zemine göre inşaatların yapılmaması, depremdeki salınımın etkisi, binaların alçak veya yüksek katlı olmasının başlıca sebepler olmadığını belirtti. Prof. Dr. Kozanoğlu, enkaza dönen binlerce binanın proje, malzeme ve uygulama hataları nedeniyle yıkıldığını söyledi. Kozanoğlu, rezonans aleti ile depremin frekansı ve salınımına göre, alçak veya yüksek katlı binaların farklı farklı etkilenebileceğini, yüksek katlı binaların tek başına tehlike oluşturduğu algısının yanlış olduğunu ifade etti. 

Haberin Devamı

‘Yıkılmaz diyemeyiz’

Zemine uygun olduğu takdirde az katlı veya yüksek katlı binaların inşasının depremde tek başına yıkıcı tesir etmediğini vurgulayan Prof. Dr. Kozanoğlu, “Alsancak’taki limana bakıyoruz, bazen ve neredeyse 15 katlı gemilerin yanaştığını görüyoruz. Bu gemiler suyun üzerinde duruyor. Geminin altındaki suyu nasıl tanıyorsak binanın altındaki zemini de aynı şekilde iyi tanımamız lazım. Bu da bize geoteknik çalışmaları, zemin etütlerini mutlaka proje tasarım aşamasında yapılmasını ve zemin özelliklerinin kesin olarak bilinmesini gerektiriyor. Biz zemini tanıdıktan sonra o zemine göre 3 katlı da bina yapabiliriz, yüksek katlı bina da yapabiliriz. Bugün artık 850 metre yüksekliğinde betonarme binalar yapılıyor. Binaları zemin özelliğine göre tasarladığımız takdirde bu binalar tehlike oluşturmayabilir. Alçak binalar yüzde 100 yıkılmaz demek mümkün değil” diye konuştu.