Ege Zeus Sunağı’nı evine getirecek adım atıldı

Zeus Sunağı’nı evine getirecek adım atıldı

04.03.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Dünya mirası eserin Bergama Antik Kenti’ne getirilmesi için yerel yönetimler ve hükümetin ortak çabalarıyla Osmanlı arşivleri açıldı. Bilgilerin toplanmasının ardından hukukçular devreye girecek

Zeus Sunağı’nı evine getirecek adım atıldı

T.C. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla, 1870’li yıllarda parçaları Almanya’ya kaçırılan, günümüzde Berlin Pergamon Müzesi’nde bulunan Zeus Sunağı’nın iadesi için yol haritası belirlendi. Yerel yönetimler ve hükümetin ortak çabalarıyla Osmanlı arşivlerindeki bilgilerin toplanması için ilk adım atıldı.

Dünyaya doğru anlatıldığında geri getirme talebinin karşılık bulabileceğini söyleyen Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, “Büyük bir imece içinde yol almaya başlıyoruz. Hukuki ya da siyasi birçok engelle karşılaşabiliriz ama biliyoruz ki bu yolculuğu sürdürüyor olmak Bergama’nın hak ettiği değeri, sahip olduğu potansiyeli gün ışığına çıkarmak için bir fırsat olacak. Bu yolculuğun kendisi bile bu kadim coğrafyanın ne kadar değerli olduğunu bütün dünyaya göstermemiz için bir fırsat olacak” dedi.

Dikkatleri çekelim

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde hareket edeceklerini belirten Soyer, “Bundan sonraki ilk toplantıyı Ankara’da yine sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin temsilcilerinin de yer alacağı bir şekilde yapmayı öneriyorum. Hem yürütülmesi gereken hukuki süreci hem farkındalığın büyütülmesi ile ilgili bir planlama yapalım. Bu süreç Bergama’yla ilgili farkındalığı artıracak bir süreç olarak ilerlemeli” dedi.

Avrupa’ya tanıtım

Zeus Sunağı’nın 140 yıldır ana yurdundan binlerce kilometre uzakta olduğunu belirten Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise, “Temeli Bergama’da aslı Berlin’de bulunan Zeus Sunağı Anadolu insanının yaptığı eşsiz güzellikte bir şaheserdir. Bizler emanetçisi olduğumuz Zeus Sunağı’nın bu topraklara ait olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantısının sonunda sonuç bildirgesi ise şöyle:

“Oluşturulacak Bergama Sergisi’nin Avrupa’da dolaştırılarak Bergama ile ilgili tanıtım ve algı yaratılması sağlanacak. Bergama’nın tespit edilecek yerlerinde restorasyon ve restitüsyon faaliyetleri başlatılacak. Tarihi Domuz Alanı mevkisindeki Tonoz ve üzerindeki yapının Zeus Sunağı Çalışma Grubu’na tahsis edilmesi, hazırlanma aşamasında olan Bergama/UNESCO 2022-2024 Alan Yönetim Planı’nda Zeus Sunağı’nın önemini ifade eden tanımların yer alması gerekiyor. Bir sonraki toplantı da hukuki süreçteki teknik detayların belirlenmesi için konunun uzmanı hukukçular ile yapılmalı.”