Ege Zeytin standartına Türkiye’den kontrol

Zeytin standartına Türkiye’den kontrol

25.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya zeytincilerinin çatı örgütü Uluslar arası Zeytin Konseyi (IOC) yetkilileri, İstanbul’da düzenlenecek dönem toplantısı öncesi İzmir’i ziyaret etti.

Zeytin standartına Türkiye’den kontrol

IOC İcra Direktörü Jean-Louis Barjol, IOC Tanıtım ve İdari Sorumlusu Ender Gündüz ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan İzmir Uluslar arası Fuar Alanı Toplatı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan UZZK Başkanı Mustafa Tan, Türkiye’nin Uluslar arası Zeytin Konseyi’nden (IOC) 1998 yılında ayrıldığını ve 2010 yılında yeniden üye olduğunu hatırlatarak bu 12 yıllık süreçte IOC deneyiminden faydalanamadıklarına dikkat çekti.
Türkiye zeytinciliğinin giderek büyüdüğünü, ihracat genel anlamda düşse de markalı ihracatta yeni Pazar ve firmaların ortaya çıktığını dile getiren Tan, “Kalite çıtasını yükseltirken bu konuda önemli çalışmaları bulunan zeytin konseyiyle birlikte çalışmayı ilk edindik. Üretici eğitiminden fabrika eğitimlerine kadar onların deneyimlerinden yararlanacağız. Dünyadaki zeytin ve zeytinyağı standartlarının belirlenmesinde Türkiye de belirleyici olacaktır” dedi.
IOC İcra Direktörü Jean-Louis Barjol da kalite standartlarını yakalamanın tesadüf olamayacağını vurgulayarak bunun için çalışan kurumların olması gerektiğini belirtti.