Eğitim5 trilyonun hesabını kim soracak?

5 trilyonun hesabını kim soracak?

21.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

5 trilyonun hesabını kim soracak?

5 trilyonun hesabını kim soracak


Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) soru kitapçığını geçen yıl Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden çalarak 1.5 milyon gencin kaderiyle oynayan, önceki gün de 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan İhsan Örs hakkındaki belirsizlikler sürüyor. Maliyeti 5 trilyona yaklaşan sınavla ilgili olarak Örs'ün suçunun sabit olduğu anlaşılmasına ve aradan bunca zaman geçmesine karşın, suçu niçin işlediği konusunda somut bir gelişme sağlanamadı. Gerek emniyet görevlileri, gerekse İhsan Örs'ün bir süre öğrenim gördüğü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin yöneticileri çalınma olayından itibaren yaşanan gelişmelere bir anlam veremediklerini belirtiyorlar. Örs ise sadece "Ben bölüm değiştirmek istiyordum. Bunun için soruları çaldım, ancak bu kadar insanın mağdur olacağını bilmiyordum" demekle yetindi. Bu gelişmeler karşısında Örs'ün bir örgütle bağlantılı olabileceği olasılığı ağırlık kazanıyor. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Saim Yeprem olayı 'tuhaf' diye nitelendirirken, "Sanki yaşananlar bir filmdi. Fakülteye gelen emniyet görevlileri de gelişmelere bir anlam veremedi" dedi. Yeprem, olay günü fakülteye gelen İhsan Örs'ün rahatlıkla içeriye girdiğini, bundan da ÖSYM'nin sorumlu olduğunu söyledi.
1981 doğumlu ve Malatya İmam Hatip Lisesi mezunu olan İhsan Örs, 1997'de üniversite sınavında 455.644 TS puanıyla girdiği Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde ilk yılın birinci dönem derslerinde başarılı gözüküyor.
1. sınıfın ikinci dönemi ile 2. sınıfta kaydı olmasına karşın ortalıkta gözükmeyen 910 numaralı, ikinci öğretim öğrencisi Örs'ün 29 Mart 2000'de devamsızlık nedeniyle (3843 sayılı kanunun 7. maddesine göre) kaydı silinmiş.
1. yarıyılda sadece Kuran dersinden başarısız olan (30-40) Örs'ün en yüksek not aldığı ders ise müzik (69). Örs'ün dönem ortalaması da 57.
Örs'ün avukatı müvekkilinin öğrenci affından yararlanacağını belirtmesine karşın, Örs af için başvurmadı. Son başvuru günü 28 Ağustos olduğu için Örs hakkını yitirdi.
Soruların çalınması nedeniyle mağdur olduklarını öne süren bazı öğrenci ve ailelerin tazminat davası açmaya hazırlandıkları öğrenildi.