Eğitim A1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar? A1 Ehliyet Nasıl Alınır?

A1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar? A1 Ehliyet Nasıl Alınır?

24.03.2021 - 02:34 | Son Güncellenme:

Günümüzde birçok ehliyet türü bulunmaktadır. Bu ehliyet türünden birisi de A1 ehliyetidir. A1 ehliyetinin nasıl alınacağı günümüzde merak konusudur. Peki A1 ehliyet nedir, ne işe yarar? A1 ehliyet nasıl alınır? Sizlere A1 ehliyeti hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

A1 Ehliyet Nedir, Ne İşe Yarar A1 Ehliyet Nasıl Alınır


Motorlu taşıtlar sınıflarına göre ehliyet türleri de değişmektedir. Bu ehliyet türünden birisi de A1 ehliyetidir.

A1 Ehliyeti Nedir?

A1 ehliyeti araçların motor güçlerine ve silindirlerin hacimlerine göre değişen A tipi ehliyetlerden birisidir. Bu ehliyet 2 ve 3 tekerlekli motosikletlerde geçerli olmaktadır.

A1 Ehliyeti Ne İşe Yarar?

A1 ehliyeti motosiklet kullanabilmek için alınan ehliyet türlerinden birisidir. 2 ve 3 tekerlekli motosiklet ehliyeti A1 ehliyeti olarak bilinmektedir.

A1 Ehliyet Nasıl Alınır?

A1 ehliyetinde ilk olarak eğitim alınacak ve ilk direksiyon dersi alınacak kursun seçilmesidir. Kursun seçilmesinden sonra derslere düzenli katılarak ehliyet alabilmek mümkündür.

A1 ehliyeti alabilmek için teorik derslere katılım ve derslerden sonra teorik sınavının geçilmesi gerekir. Derslere katılma imkanı yok ise direk çıkmış sorular ile teorik sınava hazırlanmak da mümkündür.

Teorik sınavı geçen kişiler direksiyon derslerini alırlar. A1 ehliyetini almak isteyenler direksiyon eğitimlerini mutlaka almaları gerekir. Direksiyon derslerinden sonra kişiler direksiyon sınavına girerek başarılı olunması gerekir. Sınavdan başarılı olan kişilerin bir sonraki adımı ehliyet çıkarma işlemleridir. Bu adımların tamamlanması halinde kişiler A1 ehliyet belgesi çıkarılabilmektedir.

Trafik yasalarına göre Aq1 ehliyeti alma yaşı 16 olmaktadır. Ehliyetin alındığı tarihten itibaren geçerlilik süresi ise 10 yıldır. Ayrıca ehliyet sınavına girebilmek ve ehliyet alabilmek için belirli ücretlerin ödenmesi gerekir. A1 sınıfı ehliyeti fiyatı ilk kez alacaklar için ve daha önce ehliyetliler için iki çeşide ayrılmaktadır. Daha önce ehliyeti olanlar 800 TL ödemeleri gerekir iken ilk kez alacaklar 900 TL ödemeleri gerekmektedir.