Eğitim Aciz Vesikası Nedir, Ne İşe Yarar? Aciz Belgesi Kimlere Verilir?

Aciz Vesikası Nedir, Ne İşe Yarar? Aciz Belgesi Kimlere Verilir?

12.04.2022 - 00:57 | Son Güncellenme:

Aciz belgesinin ne olduğu, hangi koşullarda verildiği sıklık ile merak edilmektedir. Aynı zamanda aciz belgesi ne gibi hukuki sonuçlar doğurur sorularını bu yazımızda sizler için derledik. Takip alacaklısı ve borçlu tarafından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Aciz vesikası nedir, ne işe yarar? Aciz belgesi kimlere verilir detaylı bir şekilde derledik.

Aciz Vesikası Nedir, Ne İşe Yarar Aciz Belgesi Kimlere Verilir

 Aciz vesikası; icra takibinden sonra haciz edilen malların sonucunda elde edilen gelirin alacağı ödeyememesi durumunda alacaklıya verilmektedir. İcra işlemlerinde sıklık ile kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Aciz Vesikası Nedir?

 İcra takibi yapıldıktan sonra tüm mallar satılmış olduktan sonra borçları ödemeye yetmediği zaman alacaklara verilen hukuki bir belgedir. Aciz belgesi iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Geçici aciz belgesi ve kesin aciz belgesi şeklindedir.

 Bu belgenin verilmesi İcra İflas Kanununun da yer almaktadır. Alacaklı malların satılmasını talep edebilir ve borcunu da isteyebilmektedir. Aciz vesikasının alınmasının yararı borca işleyen faizin de durmasıdır. Bu belge icra memuru tarafından düzenlenmektedir. İcra memuru eğer kişinin alacağını almamış kişiler kaldı ise icra mahkemesine şikayette bulunabilir.

 Aciz Vesikası Kimlere Verilir?

 Borçlu olan kişinin mal varlığını sattığı zaman alacaklıya verecek olan borcunun tamamını karşılayamadığı zaman verilmektedir. Alacaklının borcunun tamamını ya da belli bir miktarını alamadığı zamanlarda aciz vesikası verilmektedir. Bir nüsha alacaklıya bir nüshada borçluya verilmektedir. Borçlu olan kişinin aldığı tüm mallar nakde çevrilir ve alacaklıya verilir.