Eğitim Agnostisizm Nedir, Neyi Savunur? Agnostik Kime Denir?

Agnostisizm Nedir, Neyi Savunur? Agnostik Kime Denir?

08.06.2021 - 01:02 | Son Güncellenme:

Agnostisizm, soyut ve metafizik varlıkların bilinemeyeceği görüşünü savunan bir felsefi akıma denir. Bu akıma göre ise, gözlemlenemeyen ve üzerinde deney yapılamayan olguların bilinmesi mümkün değildir. Aynı zamanda bu akım, deizim ve ateizmden farklıdır. Agnostisizm akımına göre belirsizlik ilkesi hakimdir. Agnostisizm nedir, neyi savunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Agnostisizm Nedir, Neyi Savunur Agnostik Kime Denir

Ateistlere göre, evrenin özü maddeden meydana gelir. Bu inanca göre, Tanrı kesinlikle yoktur. Evren ise, Big Bang ile oluşmuştur ve madde ise, ezelidir. Ama agnostikler Tanrının var olup olmadığının kesin olarak insanlar tarafından bilinemeyeceğini savunur. Deizm ise, bir yaratıcının varlığını kabul ederek çok tanrılı ve tüm semavi dinleri reddeder.

Agnostisizm Nedir?

Agnostisizm akımının temelinde ''belirsizlik ilkesi'' bulunan bir disiplindir. Bu ilkeye göre ise, insanların gerçek bilgiye ulaşması mümkün değildir. Duyu organları tarafından algılanan pek çok şey illüzyon ve gerçek zannedilebilir. Aynı zamanda tam tersi pek çok göz yanılgısı da gerçek olarak kabul edilebilir. Bunun için de ''Evrenden önce ne vardı?'' ya da ''Tanrı var mı?'' gibi sorularına cevap verilemez.

Agnostisizm Neyi Savunur?

Agnostisizm, Tanrı’nın var ya da yok olduğunun kanıtlanamayacağına, Tanrı’nın var olup olmadığını bilmenin mümkün olmadığına inanır. Agnostisizm bu özelliği nedeni ile, önemli bir doğruluk payı taşır. Tanrı’nın var olduğu ya da yok olduğu deneysel olarak kanıtlanabilir bir durum değildir. Aynı zamanda bu akım belirsizlik ilkesini savunur.

Agnostik Kime Denir?

Tanrı, ahiret ve melek gibi metafiziğin konusunu ortaya çıkaran varlıkların, gerçekte var olup olmadığının aslında asla bilinemeyeceğini savunan filozoflara agnostik ismi verilir. Agnostikler, metaryalistlerden ve ateistlerden farklı olarak Tanrı'nın varlığını reddetmez. Ama bunun asla bilinemeyeceğini savunur. Agnostisizm ile ateizm aynı düşünceye sahip değildir. Ateizm, tanrının var olmadığını ya da var olamayacağını savunan bir düşünce akımıdır. Ama agnostisizm, tanrının var olup olmadığı hakkında bir bilinmezlik olduğunu ya da bunun asla bilinemeyeceğini savunan bir düşüncedir.