EğitimAktif Taşıma Nedir? Aktif Taşıma Tüm Canlılarda Ortak Mıdır?

Aktif Taşıma Nedir? Aktif Taşıma Tüm Canlılarda Ortak Mıdır?

16.03.2021 - 04:22 | Son Güncellenme:

Biyoloji bilimi canlıların yapılarını inceleyen, sistemlerin çalışmasındaki durumları takip eden ve buradaki yapı taşları adlandıran bir bilimdir. Bu bağlamda gerek molekülleri gerekse de atomları incelemekte ve hücreliler ve hücresi olamayanlar gibi sınıflara ayırmaktadır. Tüm ayırımları yaparken madde, molekül ve ATP'leri incelemekte bunlar arası gelişmekte olan olayları özetlemektedir. Bu manada aktif ve pasif taşıma gibi durumlar meydana gelebilmektedir. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Aktif Taşıma Nedir Aktif Taşıma Tüm Canlılarda Ortak Mıdır

Porlardan geçebilecek durumda olan moleküllerin hareketlerinde, az yoğun ortamlardan çok yoğun ortamlara doğru geçişlerde ATP harcanması söz konusudur. İşte burada bir aktif taşıma söz konusu olmaktadır.

Aktif Taşıma Nedir?

Hücre zarı üzerinde bulunan porlardan geçebilen moleküller, bu geçişlerde protein ve enzimlerin yardımını kullanmaktadır. Taşıma esnasında da enerji kullanımı olduğu için canlı hücrelerde aktif taşıma söz konusudur.

Aktif Taşıma Tüm Canlılarda Ortak mıdır?

Canlı durumda buluna hücrelerin aktif taşıma yapması mutlaktır. Bunun için de standart bir sıcaklığın olması gerekmektedir. Az sıcaklıkta aktif taşıma olmaz. Çok sıcaklıkta ise enzim ve proteinler etkilenir.