Eğitim Allegro Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Müzikte Allegro Nedir?

Allegro Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Müzikte Allegro Nedir?

16.09.2021 - 16:57 | Son Güncellenme:

Bazı sözcükler terimdir ve daha az bilinir. İşitildiğinde ise anlamını öğrenmek için çoğunlukla sözcükten aranır, manası öğrenilmeye çalışılır. İşte allegro sözcüğü de böyle bir kelimedir. İlgiyle okuyacağınız allegro nedir, müzikte allegro neyi ifade eder ve terim hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.

Allegro Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Müzikte Allegro Nedir

Sanat ve müzik alanında kullanılan bir terim olan allegro kelimesi yabancı bir sözcük olup; Türkçe sözlük anlamı ise neşeli, canlı ve hızlı biçimde çalınandır.

Allegro Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

Allegro sözcüğü bilhassa müzikle ilgili olan kişilerin bildiği bir kavramdır. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde ise şöyle açıklanmaktadır:

Haberin Devamı

Müzikte, hareketli ve çabuk hız simgesidir.

Allegro, doğaçlama tiyatrosundaki müzikte ise çabuk hareketlerdir.

Müzikte hareketli ve çabuk tempo işaretidir.

Allegro, neşeli, canlı ve hareketli bir şekilde (çalınan)

Müzikte Allegro Nedir?

Müzikte temel kavram ve terimler Latince veya İtalyancadır. Müzik icrasında önemli bir kavram da tempodur yani hızdır. Müzikte tempo, hızı ifade eden kavramlar da İtalyancadır. Bu terimlerden olan "allegro" da BPM sayısının 120-168 arasında olan bir hızdır. Yani allegro müzikte bir tempo işaretidir.

BPM; dakika başına belirtilen vuruş sayısını ifade eder. Allegro hızı bu anlamda oldukça hızlı ve coşkulu bir hızdır. Günümüzde de kullanılan bu terminoloji XVII. yüzyılda İtalyan besteciler tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Çağımızda da İtalyanca kelimeler ve terimler, müzik notasyonunda, sanatçılara bir müzik parçasının nasıl çalınacağı hususunda talimat vermek için yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Ünlü besteci Beethoven'in bazı eserlerinde allegro bölümler vardır. Yine Liszt, ve Mozart gibi bestecilerin de allegro eserleri mevcuttur.