Eğitim Amazon Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

Amazon Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

13.01.2022 - 01:36 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde özellikleri bakımından birbirinden farklılık gösteren pek çok nehir bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Amazon nehridir. Amazon nehri dünyada bulunan ve merak edilen nehirlerden birisidir. Peki Amazon nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Sizlere Amazon nehri hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Amazon Nehri Nerede Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür

Amazon nehri taşıdığı su bakımından dünyada bulunan nehirlerin en büyük nehridir. Ayrıca uzunluk bakımından da dünyada ikinci büyük nehridir. Dünyada en uzun nehir ise Nil nehridir.

Haberin Devamı

 Amazon Nehri Nerede?

 Amazon nehri Güney Amerika'yı hemen hemen Ekvator hizasında batıdan doğuya doğru kesmektedir. Nehrin uzunluğu kıvrımları hesaba katılmaz ise 5360 kilometre olmaktadır. Ayrıca nehrin suları kabarık olduğu zaman denize saniyede 120.000 metreküp su taşımaktadır. Suları çekilmiş olduğu zaman ise bu miktar 35.000 metreküpe kadar düşmektedir. Nehrin etrafa uzanan kolları ise beraber kapladığı havza 7.000.000 kilometre olmaktadır.

 Amazon nehrinin bulunduğu yer Peru'da And dağlarıdır. Nehrin genişliği ise ağız kısmında 150 kilometreye yakın olmaktadır. Derinliği 60 kilometre olan nehir iç kısımlara doğru gidildiği zaman nehir yatağı genişliğini muhafaza etmektedir.

 Nereden Doğar ve Nereye Dökülür?

Haberin Devamı

 Amazon nehri Peru'da And dağlarından doğar. Daha sonra Büyük Okyanus'tan 130 kilometre kadar uzakta olan nehir ilk olarak kuzeye akmaktadır. Daha sonra asıl yönünü bularak doğuya dönmektedir. Bu bölgede nehrin adı Maranon olmaktadır. Brezilya'yı baştan başa sübyan nehir, Atlas Okyanusuna kadar olan yolu boyunca 1.100 kadar kol almaktadır. Kolları ile beraber nehrin 30.000 kilometreden daha büyük bir kısmında buharlı gemiler işlemektedir. 

 Amazon Nehri Güney Amerika'da And Dağlarından doğar ve Atlas Okyanusuna dökülmektedir. Bu nehir 6275 kilometre uzunluğundadır. Havzası ise 5.318.100 kilometrekare olmaktadır. Havza genişliği ve suyun çokluğu bakımından ise dünya nehirlerinin ikincisi olmaktadır.