Eğitim Anadolu Medeniyetleri Nelerdir? Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

Anadolu Medeniyetleri Nelerdir? Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

01.04.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:

Anadolu en kadim coğrafyalardan bir tanesidir. Türkler Anadolu'ya gelmeden önce Anadolu'da pek çok medeniyet yaşamaktaydılar. Anadolu medeniyetleri yapmış oldukları eserler ile günümüze kadar kültürlerini getirmeyi başarmıştırlar. Anadolu medeniyetleri tarih kitaplarında en çok okunan konulardan bir tanesidir. Son haftalarda da sürekli olarak Anadolu medeniyetleri hakkında araştırmalar artmıştır. Peki Anadolu medeniyetleri nelerdir? Kısaca isimleri ve özellikleri nelerdir? İşte Anadolu medeniyetleri hakkında tüm merak edilen detayları derledik.

Anadolu Medeniyetleri Nelerdir Kısaca İsimleri Ve Özellikleri

Anadolu medeniyetleri milattan önce bu topraklarda yaşamış medeniyetlerden oluşmaktadır. Anadolu medeniyetleri Anadolu'ya pek çok eser de bırakmışlardır.

Anadolu Medeniyetleri Nelerdir?

1) Hititler
Anadolu medeniyetlerinden bir tanesidir. Hititler Etiler olarak da bilinir. Tunç çağında Anadolu topraklarında hüküm sürmüş olan bir medeniyettir. Milattan önce 1600'lü yıllarda İç Anadolu'da hüküm sürmüş olan Hitit medeniyeti Hattuşaş'ı başkent ilan etmişlerdir. Yapılan araştırmalar sonucunda Hititler'in Anadolu'ya Kafkasya üzerinden geldiği tespit edilmiştir. Tarihte bilinen ilk antlaşma olan Kadeş Antlaşması da yine Hititler imzaladığı bilinmektedir.

2) Frigler
Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden biridir. Antik çağda yaşamış olan Frigler, Antik çağdan günümüze eserler de bırakmışlardır. Frigler daha çok Orta Anadolu'da hüküm sürmüşlerdir. Hititler yıkıldıktan sonra Anadolu'da göç ederek Güney Doğu'ya kadar göç etmişlerdir. Frigler'in Avrupa kökenli olduğu da tarihçiler tarafından ortaya konulmaktadır. Kimmerler tarafından yıkılmışlardır.

3) Lidyalılar
Marmara bölgesinden Ege bölgesine kadar Anadolu'da Tunç çağında ortaya çıkmış bir medeniyettir. Lidyalılar parayı bulan medeniyet olarak da bilinmektedir. Ticarette ilk kez Lidyalılar parayı kullanarak alıveriş yapmışlardır. Milattan önce 6. yüzyıla kadar hüküm sürmüş olan Lidyalılar Anadolu'nun en önemli medeniyetleri arasındadır.

4) İyonlar
Anadolu'da İzmir ve Aydın bölgelerinde ilk olarak kurularak burada hüküm sürmüşlerdir. İyonlar İzmir'in Selçuk ilçesinde de Efes antik kenti inşa etmişlerdir. Antik çağda yaşamış olan İyonlar Anadolu'ya birçok eser bırakmışlardır.

Kısaca İsimleri ve Özellikleri

5) Urartular
Anadolu'da hüküm sürmüş eski uygarlıklardan bir tanesi de Urartulardır. Urartular'ın başkenti Tuşa bugünkü Van ilçesidir. Van'da önemli bir medeniyet kurmuşlardır. Anadolu'da ki en güçlü medeniyeti inşa eden Urartular Doğu Anadolu bölgesine hakim olmuşlardır.

6) Persler
Güney Asya'dan Anadolu'ya gelmiş ve Anadolu'da hüküm sürmüş olan bir medeniyettir. Persler Zerdüşt bir halk olarak bilinmektedir. Persler Zerdüştlük inancına sahipti. 13. yüzyılda Anadolu'da hüküm sürmüşlerdir. Perslerin kökeni ise 10. yüzyıla dayanmaktadırlar. İran'da da belirli dönem hüküm sürmüş olan Persler Anadolu'da kültürleri ile iz bırakmışlardır.