Eğitim Apoenzim Nedir, Ne İşe Yarar? Apoenzim Teriminin Anlamı Ne Demek?

Apoenzim Nedir, Ne İşe Yarar? Apoenzim Teriminin Anlamı Ne Demek?

20.04.2021 - 13:04 | Son Güncellenme:

Biyoloji alanında kullanılan terimsel sözcükler geniş kapsamlı tanımları ile farklı anlamlar barındırır. Bu tanımlardan biri olan apoenzim kavramı biyoloji, su ürünleri, ilaç ve eczacılık ile veterinerlik alanında kullanılmaktadır. Her iki alanda da benzer ortak anlamlar barındıran sözcüğün protein enzimlerine yönelik bir karşılığı bulunmaktadır. Peki Apoenzim nedir, ne işe yarar? Apoenzim teriminin anlamı ne demek? İşte, tüm detaylar.

Apoenzim Nedir, Ne İşe Yarar Apoenzim Teriminin Anlamı Ne Demek

Apoenzim en sık kullanılan biyoloji sözlüğündeki anlamıyla proteinden oluşan enzim bölümleri olarak adlandırılır. İnaktif olan bu enzimler diyalize edilemeyen ve ısı, sıvı gibi etmenlere karşı hassas olan enzimlerdir. Aminoasitlerin sırasını ve sayısını belirlemede apoenzimlerin ve enzimlerin bölümleri ele alınır.

Haberin Devamı

Apoenzim nedir?

Apoenzim koenzimle birleşme durumunda olan aktif enzimin (diğer adıyla holoenzim) inaktif olduğu proteinle yüklü bölgesi olarak adlandırılır. Veterinerlikte apoenzim kofaktör ya da koenzim birleşiminde proteinle yüklü fakat aktif olmayan enzim anlamı taşır. Su ürünlerinde de kelime benzer bir anlam içerir. Eczacılık ve ilaç sanayide kelimenin anlamı etkinliğini sürdürebilmesi için prostetik grup ihtiyacı halinde olan proteine yönelik bileşen şeklindedir.

Apoenzim ne işe yarar?

Apoenzim tek başına bir tepkime haline geçemeyen ancak bir koenzimle birleşimi sonucu aktif olan enzimlerdir. Holoenzim oluşturmada faaliyet gösteren apoenzimler bir enzimin aktifleşmesi için gereklidirler. Enzimler vücuda karbonhidrat, protein taşımakla görevli olan hücrelerin moleküler yapıya ulaştırılmasından görev üstlenirler. Enzimlerin çeşitlilik oluşturması apoenzimler tarafından gerçekleştirilir. Enzimin ne şekilde etkileneceğinizi ve enzim çeşidinin niteliğini de yine apoenzim bölümü üstlenir.

Haberin Devamı

Apoenzim teriminin anlamı ne demektir?

Apoenzim terimi tek başına aktif olmayan ancak kofaktör birleşiminde aktifleşen protein enzimi olarak tanımlanır. Tepkime için bir koenzim ihtiyacı duyan apoenzimlerin birleşimi holoenzimleri meydana getirir. Holoenzimlerin terimsel olarak diğer bir karşılığı da bağıl enzim olarak bilinmektedir.