Eğitim Araştırma Modeli Nedir? Kısaca Araştırma Modeli Nasıl Yapılır Ve Örnekleri Nelerdir?

Araştırma Modeli Nedir? Kısaca Araştırma Modeli Nasıl Yapılır Ve Örnekleri Nelerdir?

06.06.2021 - 01:59 | Son Güncellenme:

Kişilerin bir olayı anlatırken ayrıntılara girmeden uygun bir şekilde formüller ve şekiller ile anlatması model olarak isimlendirilmektedir. Örneğin bir mimarın bina için maket yapması modele örnektir. Araştırma modeli nedir? Kısaca araştırma modeli nasıl yapılır ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Araştırma Modeli Nedir Kısaca Araştırma Modeli Nasıl Yapılır Ve Örnekleri Nelerdir


Araştırma modeli; araştırmaların amacına uygun olarak veri toplama, çözümleme gibi işlemleri kapsar. Koşulların uygulanması için iki farklı model bulunmaktadır. Bu modellerin araştırıcının yaklaşımına ve içinde bulunduğu duruma uygun olması gerekmektedir.

Araştırma Modeli Nedir?

Araştırma modeli; geçmişte ya da günümüzde var olan durumun olduğu şekilde anlatılması yaklaşımına verilen isimdir. Araştırmalarda iki temel sınır bulunmaktadır. Bu sınırlar veri bulma ve kontrol olarak isimlendirilmektedir.

Geçmiş ile alakalı araştırmalarda veri bulmak zor olabilmektedir. Bunun yanında geçmiş ile alakalı değişkenlerin kontrol edilmesi de zordur. Araştırma modeli ikiye ayrılmaktadır;

Haberin Devamı

Tarama Modeli

Deneme Modeli

Tarama modeli; geçmişte ya da günümüzde var olan bir durumun betimlenmesi ve tanımlanmasını amaçlamaktadır. Bu modelde; araştırma konularını etkileme ya da değiştirme gibi bir çaba bulunmamaktadır. Tarama modelinde bilimin tasvir fonksiyonu dana ön planda bulunmaktadır.

Bir araştırmacı, araştırdığı konuyu doğrudan araştırabilir ya da araştırdığı konu ile alakalı olarak önceki kayıtlara bakabilmektedir. Bu şekilde kendi gözlemlerini de ekleyerek yorum yapabilmektedir.

Deneme modeli; neden sonuç ilişkilerinin araştırılması amacı ile araştırmanın verilerinin üretildiği araştırma modeline verilen isimdir. Tarama modelinde olan bir durumun gözlenmesi yapılmaktadır. Deneme modelinde ise araştırmaların denenmesi olayların kontrol edilmesi sağlanmaktadır.

Deneme modelinde yapılan denemeler ile kuramların oluşturulması da sağlanmaktadır. Bu metot içerisinde bağımlı ve bağımsız değişkenler bulunmaktadır. Araştırmacı bağımlı değişken üzerindeki etkinin doğru olup olmadığını bağımsız değişken ile araştırmaktadır. Bunun da sonucunu gözlemlemektedir.

Deneme modelinde ilk safhada problemlerin tarifi ve bilgilerin toplanması yer almaktadır. İkinci safhada ise çözüm için hipotez kurulması ve hipotezlerin doğrulanması için yapılan işlemler bulunmaktadır.