EğitimArke Nedir? Biyolojide Maddeler Halinde Arkelerin Özellikleri Nelerdir?

Arke Nedir? Biyolojide Maddeler Halinde Arkelerin Özellikleri Nelerdir?

16.03.2021 - 04:18 | Son Güncellenme:

Arkeler yakın zamana kadar bakteriler arasında incelenen canlılardır. Bu canlılar tek hücrelidir. Bakterilerde olduğu gibi prokaryot hücre yapısına sahiptir. Bu nedenle de bu canlılarda zarlı organel ile hücre çekirdeği yoktur. Arke nedir? Biyolojide maddeler halinde arkelerin özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Arke Nedir Biyolojide Maddeler Halinde Arkelerin Özellikleri Nelerdir

Arkeler önceleri bakteriler ile bir arada incelenmiş olsalar da sonradan bu gruptan çıkarılmıştır. Bunun sebebi ise hücresel yapılarının, metabolik özelliklerinin, yaşam alanlarının bakterilerden farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

Arke Nedir?

Arkelerin önceleri bakteri olduğu düşünüldüğü için arkebakteri ismi ile de anılmaktadır. Sonrasındaki çeşitli çalışmalar ve DNA analizleri neticesinde farklı bir grup oldukları öğrenilmiştir. Bakteriler ile benzer bir görünümleri vardır. Fakat DNA analizi sonucunda aynı türden olmadıkları anlaşılmıştır.

Biyolojide Maddeler Halinde Arkelerin Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Arkeler morfolojik bakımdan bakterilere benzeseler de transkripsiyon ve translasyon enzimleri sebebi ile ökaryot hücrelere de oldukça benzemektedir.

Arkelerin biyokimyasında da farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Ökaryotlardan çok daha fazla enerji kaynakları bulunmaktadır.

Arkelerin şimdiye kadar keşfedilmiş türlerinin hiçbiri spor ile ürememektedir.

Arkeler dünyada en geniş alana yayılmış canlılardır.

İlk keşfedilmiş olan arkelerin yaşam alanları oldukça ekstrem yapıdaydı. Petrol kuyusu, okyanus bacası, gayzerler bu yaşam alanlarından bir kaçıdır.

KEŞFETYENİ
Uzun yıllardır takıyor, nedenini açıkladı! Altın küpelerin karanlık sırrı
Uzun yıllardır takıyor, nedenini açıkladı! Altın küpelerin karanlık sırrı

Cadde | 30.04.2025 - 15:25

Hollywood'un usta oyuncusu Morgan Freeman, neredeyse her zaman taktığı altın küpelerinin ardındaki gerçek sebebi açıkladı.

Yazarlar