Eğitim Artı Ürün Ne Demek? Artı Ürünün İnsan Yaşantısına Etkileri Nelerdir?

Artı Ürün Ne Demek? Artı Ürünün İnsan Yaşantısına Etkileri Nelerdir?

10.03.2021 - 15:23 | Son Güncellenme:

Artı ürün kavramını günlük yaşamda duyma ihtimali oldukça düşüktür. Sözcük çok tanıdık gelebilir fakat artı ürün kavramı esasında bir bilimsel terimdir. İşte bu konu hakkında merakla okuyacağınız yararlı bilgileri sizin için derledik. Artı ürün ne demek? Artı ürünün insan yaşantısına etkileri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Artı Ürün Ne Demek Artı Ürünün İnsan Yaşantısına Etkileri Nelerdir

Artı ürün şöyle tarif edilir: Üreticilerin ihtiyacını aşan miktarda elde edilen ürüne genel bir tanımla "artı ürün" adı verilir. Esasında "artı ürün " kavramı arkeolojik bir terimdir. Arkeologların sıkça kullandıkları bir tanımdır.

Artı Ürün Ne Demek?

Artı ürünün insanlık tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Artı ürünün şekillenmesi biçimi kültürel ve biyolojik evrim ile paralel olmuştur.

Artı Ürünün İnsan Yaşantısına Etkileri Nelerdir?

Artı ürünün ortaya çıkışının, madeni aletlerin insan yaşamına girmesi ile olduğu kabul edilmektedir. Zira bu durum ayrıca yeni bir sınıfın da ortaya çıkmasına neden olmuştur. Neolitik çağda insan kendi kendine yetebilecek durumda iken madeni aletler ile artık artı ürün değerlendirmesi bu durumu sarsmıştır. Bu sistemi ise şöyle anlatmak mümkündür: Bu dönemde artık madeni aletler üretime dahil olunca kendisi bu aletleri yapamayan insan ekonomik bağımsızlığını kısmen kaybetmiştir. Zira artık bu madeni aletlere erişmek bakımından "artık ürün" elde ederek uzman kişiye belli bir bedel ödeyerek sahip olmak durumunda kalmıştır.

Bu durum da zincirleme biçimde "uzmanlaşmayı" doğurmuştur. Artı değer daha sonraki yüzyıllarda iktisatçılar ve Marks tarafından şöyle tanımlanmıştır: " İşçinin ürettiği değer ile kendisine ödenen değer arasındaki farkı, artı değer olarak tanımlar. Böylece elde edilen kar ise rantların ve faizlerin toplamına eşittir."

Artı değer ya da ürün olmazsa kapitalist sistem de olamaz. Bu sebeple Kapitalizm sürekli artı değeri yükseltmek durumundadır. Artı ürün ya da artı değer olmazsa, sermaye artmaz ve varlık nedeni ortadan kalkmış olur. Arkeolojik dönemlerden bugüne kadar evrilerek gelen artı ürün kavramı modern dünyanın kapitalist iktisat sisteminin de ana unsurunu oluşturmaktadı