Eğitim Aşık Taşı (Parke Taşı) Nedir? Ölçüleri Ve Ortalama Ağırlıkları

Aşık Taşı (Parke Taşı) Nedir? Ölçüleri Ve Ortalama Ağırlıkları

03.01.2022 - 17:01 | Son Güncellenme:

Aşık taşı günlük hayatta bilenen adıyla parke taşı yada kilit taşı da denen bir yer taşıdır. Park, bahçe, otopark gibi alanlarda sıkça kullanılan bir zemin kaplama malzemesidir. Hemen hemen her gün bir örneği ile karşılaştığımız aşık taşı nedir? Ölçüleri ve ortalama ağırlıkları ne kadardır tüm detayları ile derledik.

Aşık Taşı (Parke Taşı) Nedir Ölçüleri Ve Ortalama Ağırlıkları

Aşık taşı dayanıklı olması ve uygulamasının kolay olması nedeniyle çok tercih edilmektedir. Kolay desen oluşturulması ve farklı renk seçeneklerinin de olması bu taşın çok kullanılmasına imkan tanımaktadır.

Aşık Taşı (Parke Taşı) Nedir?

Aşık taşı en çok bilinen adı ile parke taşı bir beton zemin ürünüdür. Şekli ve uygulanış biçimi nedeniyle kilit taşı olarak da bilinmektedir. Tasarım olarak bir birine geçecek ve kilitlenecek şekilde üretilen bir yapıya sahiptir. Sağlamlığı ve uygun maliyetli olması nedeniyle bir çok alanda kullanılmaktadır.

Günümüzde en fazla örnekleri bahçe uygulamaları, yol yapımı, kaldırım yapımı ve parklarda görülmektedir. Aşık taşı uygulaması da oldukça kolay olmaktadır. Farklı renk seçenekleri ve yapısı olması nedeniyle dekoratif şekiller oluşturulabilmektedir. Uygulanan bir alanda tadilat yapılması gerektiğinde de taşlara zarar vermeden uygulama yapılmasına olanak tanımaktadır. Bu özelliği ile de tadilatlarda daha az masraf olmasına yardımcı olmaktadır.

Ölçüleri ve Ortalama Ağırlıkları

Aşık taşı yada parke taşlar sabit bir - iki ölçü kullanılarak üretilmektedir. Aşık taşı 6 cm yüksekliğinde 20 cm uzunluğunda ve 16,5 genişliğinde üretilmektedir. Bu ölçüler ile bir metre kareye 35 adet taş döşenmektedir. Kullanılan bir diğer ölçüde ise 8 cm yüksekliğinde 20 cm uzunluğunda ve 16,5 cm genişliğinde üretilmektedir. Bu ölçüler ile de metrekareye 35 adet taş döşenmektedir.

Parke taşlar beton kullanılarak üretildiği için ağırlıkları da bu malzemeye göre değişmektedir. Aşık taşları kırmızı, beyaz, gri, siyah, düz zeminli, irmikli ve daha bir çok farklı şekilde üretilmektedir.