Eğitim Asonans Nedir, Nasıl Bulunur? Asonans İle Aliterasyon Farkı Nedir?

Asonans Nedir, Nasıl Bulunur? Asonans İle Aliterasyon Farkı Nedir?

03.03.2021 - 13:45 | Son Güncellenme:

Edebiyatta oluşturulan eserlerin bazı özellikleri vardır. Bu özellikler ise oluşturulan eserin yapısını oluşturur. Edebiyat eserlerinde amaç kişileri etkilemektir. Bu nedenle ahenk önemli bir kavramdır. Bir mısrada uyum içerisinde tekrarlanan ünlülere asonans adı verilir. Bu ahenk sadece aynı mısra içerisinde değil yakın mısralar arasında da olabilir. Bu uyumun yakalanabilmesi için bazı tekrar kulları da söz konusudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Asonans Nedir, Nasıl Bulunur Asonans İle Aliterasyon Farkı Nedir

 Sanat sınırlayıcı değildir ama belirli kurallara uyulduğu zaman daha etkileyici olacaktır. Asonans ve aliterasyon bu uyumu yaratır.

Haberin Devamı

 Asonans Nedir?

 Asonans şiir yazımı sırasında tekrarlanan ünlülerin uyumuna verilen addır. Genellikle aynı ses kullanılır. Asonans genellikle aliterasyon ile birlikte ortaya konmaktadır. Vurgunun yapılması sırasında aynı ünlünün tekrarlaması ile yapılan uyumu yakalamak amaçlanır. Bu bir söz sanatı olarak tanımlanmaktadır.

 Asonans Nasıl Bulunur?

 Asonans mısraların içindeki yinelenen ünlülerin uyumu anlamına gelmektedir. Asonans oluşabilmesi için en az 3 tekrar gerekmektedir. Bir mısra içerisinde veya yakın mısralarda en az 3 ünlü tekrarı varsa asonans vardır demektir. Bir mısra içindeki üç tekrar bu uyumun yakalanmasını sağlar. Bu sayı daha fazla olabilir. Çok fazla harf benzeşmesi olduğunda ise kakofoni olarak tanımlanır.

Haberin Devamı

 Asonans İle Aliterasyon Farkı Nedir?

 Bir mısra veya yakın mısralar arasında uyum içerinde tekrarlanan ünlüler varsa buna asonans denir. Mısra içerisinde uyum içerisinde ünsüzler varsa buna da aliterasyon adı verilir. Bunların mısra içerisinde doğal akışında kullanılması gerekir. Zoraki oluşturulan estetik bir yapı oluşturmaz. Edebi eserler ortay koyarken uyum son derece önemlidir.

 Ünlü veya ünsüzlerin uyumunu şiir içinde yaratırken doğallığın olması gerekir. Asonans veya aliterasyon kullanımı sırasında uyum ve eserin yapısı bir bütün olmalıdır. Bu kullanım şekli ile şiirde melodik bir yapı yakalanmalıdır. Sadece bazı hesaplamalar ile asonans veya aliterasyon kullanımı söz konusu olmamalıdır. Harflerin bir arada uyumu, çıkarılan sesin vurgusu, ritim gibi pek çok faktöre dikkat edilmelidir.