Eğitim Atom Numarası Nasıl Bulunur? Atom Numarası Bulma Yöntemi Nedir?

Atom Numarası Nasıl Bulunur? Atom Numarası Bulma Yöntemi Nedir?

08.04.2021 - 03:44 | Son Güncellenme:

Kimya derslerinin temel konuları arasında bulunan atom konusu sınavların vazgeçilmez konularındandır. Hemen hemen tüm sınavlarda bu konu ile karşılaşılır. Atom bilgileri genel olarak kimyanın tüm alanlarında kullanılır. Özellikle atomun yapısı ve periyodik cetvelde bu konular daha fazla ele alınır. Atomun maddenin en küçük yapı taşı olduğu bilinmektedir. Bu atomlar bir takım numaralar ile isimlendirilebilir. Peki, atom numaraları nasıl bulunmaktadır? Atom numarası bulma yöntemleri nelerdir? İşte, atom numaraları ve okuma yöntemleri.

Atom Numarası Nasıl Bulunur Atom Numarası Bulma Yöntemi Nedir


Periyodik tablolarda bulunmakta olan elementlerin tüm özelliklerini taşıyan en küçük yapılara atom ismi verilmektedir. Atomlar; proton, nötron ve elektron adı verilen taneciklerden oluşmaktadır. Atomların taneciklerinde bulunan proton sayılarına göre atom numaraları belirlenir.

Atom Numarası Nasıl Bulunur?

Atomların çekirdeklerinde bulunmakta olan proton sayıları aynı zamanda atom numaralarını vermektedir. Atom numaraları Z harfi ile ifade edilmektedir. Tüm elementlerin ayrıntılı olarak ifadelerinde atom numaralarının da verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda elementlerde verilen bilgilerden semboldeki sol alt köşelerde bulunan sayılar atom numaralarını ifade etmektedir.

Yüksüz halde bulunan elektron sayıları da atom numaralarına eşit olmaktadır. Yani bu durumda elektron sayısı = proton sayısı = atom numarası olarak bulunabilmektedir. Diğer durumlarda atom numarasının bulunması için elementin kütle numaraları ile nötron sayılarına da ihtiyaç duyulacaktır. Burada da atom numarasının bulunması için şu formül geçerli olacaktır. Nötron sayısı = Kütle numarası - Atom numarası olacaktır.

Atom Numarası Bulma Yöntemi Nedir?

Bir elementin tanımlanması için atomun çekirdeğinde bulunmakta olan proton sayılarını bilmek gerekir. Bilindiği üzere atomlar üç temel bileşikleri yapısında barındırır. Atom sayılarının tespitinde önemli olan unsur proton sayılarıdır. Nötron ve elektron unsurlarına ihtiyaç duyulmamaktadır.

Çekirdekte bulunan proton sayıları o elementin aynı zamanda atom numarasıdır. Proton sayıları dolayısı ile atom numaraları elementlerin kimyasal karakterleri hakkında bilgi vermektedir. Elementlerin üst sağ ve sol köşeleri ile alt sağ ve sol köşelerinde bir takım semboller ve numaralar bulunmaktadır. Bu ifadeler atomun karakteristik özelliklerini ortaya koyar. Atom numaraları elementlerin sol alt köşelerinde yazmaktadır. Bu sayılar aynı zamanda çekirdek yüklerini de ifade etmektedir.