Eğitim Atr Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Atr Belgesi Nasıl Kullanılır?

Atr Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Atr Belgesi Nasıl Kullanılır?

25.10.2021 - 15:28 | Son Güncellenme:

ATR belgesi, Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanarak Gümrük Birliği anlaşmasına göre serbest dolaşımdaki malların ihracı sırasında gümrük muafiyeti kazandıran ve ihracatçı firmanın düzenlediği belgedir. ATR belgesi tarım ve sanayi ürünlerinin, ilgili anlaşma ve belgeye göre gümrük muafiyeti kazanmasına yarar. ATR belgesi nedir ve ne işe yarar tüm detayları ile derledik.

Atr Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar Atr Belgesi Nasıl Kullanılır

 ATR belgesi, bir başka deyişle dolaşım belgesidir. Dolaşım belgesi Türkiye & Avrupa Topluluğu arasında düzenlenen belge uyarınca, işlenmiş tarım ürünleri ve sanayi ürünleri serbest dolaşım hakkı kazanmaktadır. 

Haberin Devamı

 ATR Belgesi Nedir?

 ATR belgesi, ihracatçı ya da gümrük beyannamesi imza yetkisi bulunan kanuni temsilci istemiyle, düzenlenerek gümrük idareleri ya da yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilen belgedir. İlgili belge uyarınca serbest dolaşımdan yararlanacak mal ve ürünlerin ayrıca menşe belgesi almaları gerekmektedir.

 ATR Belgesi Ne İşe Yarar?

 ATR belgesi, bir başka deyişle dolaşım belgesi, ihracatçı ve ithalatçı arasında yapılan protokol gereğince tarım ve sanayi ürünlerine verilen serbest dolaşım hakkıdır. Serbest dolaşım belgesi bulunan ürünlerin ihraç sırasında gümrük muafiyeti bulunmaktadır.

 ATR Belgesi Nasıl Kullanılır?

 ATR belgesi kullanabilmek için, Türkiye ve Avrupa Topluluğu gümrük birliği kuralı gereği, işlenmiş tarım ürünleri ve sanayi ürünleri için serbest dolaşım hükümlerinin uygulanması gerekmektedir. Türkiye/ Avrupa Birliği, Gümrük bölgesi içinde serbest dolaşım ürünlerinin ilgili gümrük idaresinde vize edilmiş ve menşe belgesi almış olması gerekmektedir.