Eğitim Axis Nedir, Türkçesi Ne Demek? Gözde Axis Nedir?

Axis Nedir, Türkçesi Ne Demek? Gözde Axis Nedir?

25.10.2021 - 16:56 | Son Güncellenme:

Axis tıp dlinde çok fazla kullanılan Latince kelimelerden biridir. Eksen kemik, aks kemiği ve ikinci boyun fıkrası anlamına gelmektedir. Sizler için axis nedir, Türkçe'si ne demek? Gözde axis nedir detayları ile derledik.

Axis Nedir, Türkçesi Ne Demek Gözde Axis Nedir

Axis, Latince kökenli bir kelime olsa da Türkçe dilinde çokça karşılaşılmaktadır. Bu bakımdan dilimize Latince'den gelmiştir. Axis kelimesinin anlamı ise aks kemiği veya eksen kemik manasına gelmektedir.

Axis Nedir?

Axis kelimesi etimolojik olarak incelendiğinde, ''eksen'' sözcüğünden türetilmiş olduğu görülmektedir. Fransızca axe sözcüğünden alıntı olmaktadır. Fransızca sözcük olan axe, Latince aynı anlamı taşıyan axis sözcüğüne evrilmiştir.

Axis Türkçesi Ne Demek?

Axis kelimesinin birçok Türkçe anlamı bulunmaktadır. Türkçe anlamları içerisinde eksen kemiği, mihver, merkez ve göz ekseni anlamlarını içerdiği görülmektedir.

Gözde Axis Nedir?

Gözde axis, silindir kuvveti içermeyen lens meridyeni olarak tanımlanmaktadır. 0 ile 180 derece arasında bulunan axis, gözlük reçetesinde detaylıca belirtilmektedir. 0 ile 90 derece arası gözün dikey meridyenine denk gelirken, 90 ile 180 derece arası yatay meridyenine karşılık gelmektedir. Gözlük reçetesi ile axis derecesi kontrol edilebilmektedir.