Eğitim Ayrımsal Kristallendirme Nedir, Ayırma Örnekleri Nelerdir?

Ayrımsal Kristallendirme Nedir, Ayırma Örnekleri Nelerdir?

09.05.2021 - 05:35 | Son Güncellenme:

Ayrımsal kristallendirme, karışımda yer alan iki adet bileşen de suda çözündüğü için bileşenlerin farklı özellikte çözünürlüklere sahip olmasından yararlanılır ve bu şekilde uygulanan bir ayırma yöntemi olarak bilinir. Ayrılmak istenen bileşikler önce ısıtılmaya bırakılır. Daha sonrasında soğumaya doğru geçmeye başladığı zaman, sıcaklık düştüğü süre boyunca çözünürlükleri azalmaya uğrar ve kristal olarak çökmeye başlar. Bu şekilde ayırma yöntemi uygulanır. Ayrımsal kristallendirme nedir, ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Ayrımsal Kristallendirme Nedir, Ayırma Örnekleri Nelerdir


Ayrımsal kristallendirme, isminden de anlaşılacağı gibi bir ayırma işlemi olarak bilinir. Bu ayırma işlemi iki farklı ya da daha fazla farklı olan bileşiklerden oluşur. Genel olarak ısıtma işleminden sonra uygulanan bir işlem olarak bilinir.

Ayrımsal Kristallendirme Nedir, Ayırma Örnekleri Nelerdir?

Kristallendirme işlemi, katı olan karışımlarda bulunan bileşenleri birbirinden ayıran ve bu bileşenleri saflaştırma işlemine tabii tutan bir işlem olarak bilinir. Bu yöntem ile birlikte ayırmaya ayrımsal kristallendirme adı verilir. Saflaştırmaya ise kristallendirme adı verilir. Temel anlamda her ikisi de aynı işlemleri kapsar.

Katı maddede yer alan safsızlıklardan kurtularak saf hale getirme yöntemi de denilebilir. Bu yöntem şu aşamalardan meydana gelir:
1. Katı olan karılımın sıcak bir çözücüde çözünme işlemi,
2. Çözünmemiş olan katılar varsa bunların sıcak olduğunda süzülmesi,
3. Kristallendirme işlemi tamamlanıncaya kadar kendi halinde kalması,
4. Kristallerin çözücüden ayrılması, uygun bir ortamda kurutulması olarak sıralanabilir.
Örneğin; sodyum klorür ile potasyum nitratı bileşenlere ayrılabilir. Bu karışım yeteri kadar sıcak olan bir suda çözünmeye başlar. Sonra soğutulur. Bu karışım soğutulurken, belli bir sıcaklığa ulaştığı zaman potasyum nitrat çökmeye başlar. Sonrasında süzülür ve karşımdan ayrılır. Geriye kalan karışım ise soğumaya devam eder. Sodyum klorür de çökerek ayrılmış olur. Endüstride yemek tuzu elde edebilmek için de kullanılan bir yöntem olarak bilinir.