Eğitim Azak Denizi Hangi Ülkeye Bağlıdır? Özellikleri Nelerdir?

Azak Denizi Hangi Ülkeye Bağlıdır? Özellikleri Nelerdir?

20.10.2021 - 01:50 | Son Güncellenme:

Azak denizi dünyada iç denizi olarak dünyada bilinen denizler arasında yer almaktadır. Azak denizi Karadeniz’i kuzeyinde Rusya ile Ukrayna arasında bulunan bir deniz olmaktadır. Azak denizi stratejik bir öneme sahip olan bir deniz olduğu için öneminin bilinmesi gerekmektedir. Azak denizi hangi ülkeye bağlıdır ve özellikleri nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Azak Denizi Hangi Ülkeye Bağlıdır Özellikleri Nelerdir

Azak denizi Karadeniz’in kuzeyinde bulunan ve Kerç boğazına sahip bir deniz olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 Azak Denizi Hangi Ülkeye Bağlıdır? 

 Azak Denizi Karadeniz’in kuzeyinde yer alan bir iç deniz olarak Rusya ve Ukrayna arasında bulunmaktadır. Azak Denizi Rusya'ya bağlı bir deniz olmasının yanında Kerç boğazına da sahip olmasıyla stratejik açıdan önemli bir denizdir. 

 Azak Denizinin Özellikleri Nelerdir? 

 Azak Denizi Rusya'dan önce sırasıyla Kumanlar, Kıpçaklar, Cengiz Han İmparatorluğu ve Osmanlı egemenliğinde bulunmuş bir deniz olarak bilinmektedir. Rusya’nın donanma bulundurma alanı olarak günümüzde stratejik bir deniz ve Kerç boğazıyla da stratejik bir bölge olarak kabul edilmektedir.

 Azak denizi Kerç boğazı ile Karadeniz’e bağlı olmasına rağmen birçok akarsu ile de beslendiği için tuzluluk oranı oldukça düşük bir denizdir. Azak Denizi özellikle genellikle buz tutan bir deniz olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

 ​​​​​​Azak Denizi Rusya için önemli bir limana sahip olan Rostov limanına sahiptir. Azak denizi suları sığ olarak kabul edilir ve balık oranının yüksek olduğu ve özellikle buzların kırılarak balıkçılığın yapıldığı bir denizdir.