02.03.2021 - 02:05 | Son Güncellenme:
Anonim ve Limited şirketleri faaliyetlerini gösterebilmek için beyanname yöntemini kullanırlar. Aynı şekilde bilanço usulü ile beyanda bulunan gerçek kişiler de faaliyetlerini Vergi Dairesine bildirmek için bu yöntemi izler. Kimi durumlarda işletmelerin faaliyetlerini yakından takip edebilmek için çeşitli yöntemlere ihtiyaç duyulur. Bu genellikle büyük harcamaları ve satışları inceleme amacı taşır. Ba/Bs formu da tam olarak burada devreye girer.
Ba/Bs Nedir?
Herhangi bir işletmenin bir ay içerisinde 5.000 lirayı aşan alım veya satım işlemlerinde Ba/Bs formu düzenlenmesi gerekir. Buradaki temel amaç işletmelerin karşılıklı olarak yapılmış olan bu ticaretin belgelenmesini kontrol etmektir. Ba/Bs formunda dikkat çeken en büyük detay herhangi bir şekilde ödemeye tabi olmamasıdır. Yani her ay ödenen KDV ya da yılda bir kere belirlenen gelir vergisi gibi ödemeleri olmaz. Ba/Bs formundaki amaç işletmelerin bilançolarında eşitlik yakalamaktır.
Muhasebede Ba/Bs Formu Neden Kullanılır?
Muhasebede Ba/Bs formu kullanılmasındaki neden birbiriyle ticaret yapan iki işletmenin aynı işlem için aynı beyanda bulunmasıdır. Konu örnek üzerinden anlatılacak olursa A işletmesinin B işletmesinden 6.000 TL tutarında bir hammadde aldığını düşünebilirsiniz. Böyle bir durumda A işletmesi satın almış olduğu 6.000 lira tutarındaki hammaddeyi gider olarak gösterecektir.
B işletmesi ise 6.000 liralık satış yapıp A işletmesi adına fatura keserek bunu belgelemelidir. Gelir İdaresi Başkanlığı da her iki işletme için bildirilen bu tutarların doğru olduğundan emin olmak için Ba/Bs formunu kullanır. Bu sayede satın alımlarda ve satışlarda beyan edilen tutar eşit olacaktır.
İşletmenizin muhasebe faaliyetlerini yürütmesi için serbest mali müşavir ile çalışıyorsanız bu işlemi onlar sizin adınıza yapacaktır. Eğer muhasebe işlemlerini firma içerisinde yürütüyorsanız da Ba/Bs formunu Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sitesinden indirebilir ve e-beyanname yöntemini kullanarak kolaylıkla bildirebilirsiniz.