Eğitim Bafra Ovası Nasıl Oluşmuştur? Bafra Ovası Nerededir?

Bafra Ovası Nasıl Oluşmuştur? Bafra Ovası Nerededir?

27.04.2021 - 14:58 | Son Güncellenme:

Coğrafyada yer alan çok sayıda yüzey şekli vardır. Bu yüzey şekilleri farklı özeliklere sahiptir. En çok dikkat çeken yüzey şekillerinden biriside ovalardır. Ovalar, farklı şekillerde oluşabilir ve buna göre isimlendirilir. Ülkemizde bulunan ovalardan biriside Bafra Ovası'dır. Sizler için Bafra ovası nasıl oluşmuştur? Bafra ovası nerededir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bafra Ovası Nasıl Oluşmuştur Bafra Ovası Nerededir

 

Ülkemizde çok sayıda ova vardır. Ova, engebenin az olduğu ve çevresine göre daha çukurda kalmış yerleri ifade etmektedir. Akarsular alüvyonları taşıyarak ovaları oluşturmaktadır. Bu yüzden ovalar verimli olan topraklardır. Türkiye'nin en büyük ovalarından biriside Bafra ovasıdır.

Haberin Devamı

Bafra Ovası Nasıl Oluşmuştur?

Bafra ovası, alüvyon birikintileri ile oluşmuş olan bir ovadır. Bu alüvyon birikintileri Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü yerde etkili olmuştur. Bu etki ile Bafra ovası meydana gelmiştir.

Bafra ovası, 56000 hektarlık oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu geniş alan sayesinde Türkiye'nin en büyük ovalarından birisi olmayı başarmıştır. Ovanın tamamı alüvyonlar ile kaplıdır. Bazı taraflarında ise hareketli kumullar olduğu söylenebilir. Kumulların anlamı ise rüzgarın etkisiyle ortaya çıkmış olan kum tepeleridir.

Bafra ovasının doğu kısmında küçük göller ve bataklıklar bulunmaktadır. Bu ovada yer alan 7 tane göl vardır. Ayrıca ovanın bir kısmı önemli bir biyoçeşitliliğe sahiptir. Göllerin suyu ise az tuzlu bir yapıya sahiptir.

Haberin Devamı

Bafra Ovası Nerededir?

Bafra ovası, Karadeniz'e bağlı olan Samsun ilinde yer almaktadır. Bulunduğu konum ise Bafra, Ondokuz Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırıdır.

Bafra ovası, göçmen kuşlar için önemli bir sulak alandır. Bu kuşlar sonbahar aylarında ülkemize gelmektedir. Kış aylarında 100 bine yakın kuşun bu ovada bulunduğu bilinmektedir. Göller tarafında ise kamış, su sümbülü, saz ve hasır otu gibi bitkiler görülmektedir. Ayrıca azda olsa nilüfere rastlanılmaktadır.