Eğitim Bahçesaray Antlaşması Hangi Yönüyle Tarihi Öneme Sahiptir?

Bahçesaray Antlaşması Hangi Yönüyle Tarihi Öneme Sahiptir?

03.06.2021 - 04:23 | Son Güncellenme:

Tarih boyunca Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya çok defa karşı karşıya gelmiştir. Bu savaşlar bazen bir, bazen diğer tarafın galibiyeti ile sonuçlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya Çarlığı arasında ilk resmi antlaşma olma özelliğine de sahip bulunan "Bahçesaray Antlaşması" bu bağlamda önemli bir antlaşmadır. İşte merakla okuyacağınız Bahçesaray Antlaşması ve Bahçesaray Antlaşması hangi yönüyle öneme sahiptir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Bahçesaray Antlaşması Hangi Yönüyle Tarihi Öneme Sahiptir


Bahçesaray Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında 1681 yılında imzalanan ve taraflar arasında ilk antlaşma olma özelliğini de taşıyan bir antlaşmadır.

Bahçesaray Antlaşması Hangi Yönüyle Tarihi Öneme Sahiptir?

Çehrin ya da daha çok bilinen adıyla Bahçesaray Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu ile Moskova merkezli Çarlık Rusya arasında imzalanmıştır. Bu antlaşmaya göre Rusya Çarlığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında yirmi yıl süreyle barış hüküm süreceğine karar verilerek bu konuda mutabakata varılmıştır.

Bahçesaray Antlaşmasına göre her iki devlet arasındaki sınır çizgisi de şöyle belirlenmiştir. Dinyeper Irmağı sınır çizgisi olacaktır. Bu ırmağın güneyinde yer alan Buğ ırmağı da sınır belirlenmesinde esas alınacaktır. Buna göre Bahçesaray Antlaşmasının tarafları olan Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya her iki ırmağın arasında yerleşim yapılmayacağını taahhüt etmişlerdir.

Her ne kadar Bahçesaray Antlaşması taraf devletler olan Rusya ve Osmanlı İmparatorluğu ile imzalanmış gibi bilinse de bu eksik bir bilgidir. Çünkü bu antlaşmaya ek olarak Kırım Hanlığı da imza koymuştur. O dönem Kırım Hanlığı Osmanlı Devletine bağlı bir siyasi yapı içerisinde bulunmaktaydı. Cephede başarı göstermiş olan Rusya ile barış antlaşması yapılması gerektiği düşünülerek bu antlaşmaya Osmanlı İmparatorluğu imza koymuştur.

Bahçesaray Antlaşması 03 Ocak 1681 tarihinde taraflar arasında imzalanmıştır. Bahçesaray Antlaşmasının tarihi önemi bu antlaşmanın Osmanlı İmparatorluğu ile Çarlık Rusya arasında imzalanan ilk ve önemli bir antlaşma olmasıdır.