Eğitim Bant Genişliği Nedir? Kısaca Bant Genişliği Nasıl Arttırılır?

Bant Genişliği Nedir? Kısaca Bant Genişliği Nasıl Arttırılır?

27.05.2021 - 10:30 | Son Güncellenme:

Bant genişliği bilgisayar ağları ve internet bağlantıları için kullanılan bir terimdir. Bant genişliği bir süre içerisinde maksimum veri miktarının bir noktadan diğer yere iletilmesine verilen isimdir. Bant genişliği nedir? Bant genişliği nasıl arttırılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bant Genişliği Nedir Kısaca Bant Genişliği Nasıl Arttırılır

Bant genişliği terimi en basit hali ile saniye başına bit olarak ifade edilebilmektedir. Modern ağ bağlantıları saniyede milyonlarca bit ya da saniye başına milyarlarca bit gibi çok daha büyük kapasitelere sahiptir. 

Haberin Devamı

 Bant Genişliği Nedir?

 Veri bağlantılarında bant genişliği ne kadar fazla ise veri akışı da o kadar yoğun bir şekilde gerçekleşebilmektedir. Bant genişliğini iyi bir şekilde anlatabilmek için su borusu örneği verilebilir. Su borusu ne kadar geniş olursa akacak su miktarı ve su hızı da o kadar fazla olacaktır.

 Bant kapasitesi ne kadar geniş olursa ödenecek miktar da artmaktadır. Ağ bağlantılarının en yüksek kapasitesi, ağ performansını etkileyen tek bir faktördür. Gecikme, sarsıntı, paket kaybı gibi durumlarda ağ veriminin düşmesine neden olabilmektedir. 

 Uçtan uca olan ağ bağlantıları farklı bant genişliğindeki birden fazla ağ bağlantılarından meydana gelmektedir. Ağ bağlantılarında en düşün bant genişliği darboğaz olarak isimlendirilmektedir. Bu ismi almasının nedeni ise en düşük bant genişliğinin toplam veri kapasitesini sınırlandırmasından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

 Bant Genişliği Nasıl Arttırılır?

 Özel iletişim ağ bağlantıları aylık olarak bir fiyat belirlenip satılmaktadır. Bu ağ bağlantıları maksimum kullanılabilir bant genişliğine sahiptir. Ancak aboneler isteğe bağlı olarak fiyat arttırarak bant genişliğinin artmasını sağlayabilirler. 

 Bant genişliğinin artırılması işlemi, fazla bant genişliğinin gerektiği ve parlama yaşanmasını engellemek için iletişim bağlantılarına ek olarak sağlanmaktadır. Dinamik bant genişliği, ağa sürekli olarak yüksek bağlantı tanımlamak yerine belirli günlerde ya da belirli bir etkinlik için kapasitenin artırılması şeklinde de olabilmektedir.