Eğitim Basınç Sıcaklık İlişkisi Nedir? Kim Tarafından Bulunmuştur?

Basınç Sıcaklık İlişkisi Nedir? Kim Tarafından Bulunmuştur?

09.12.2021 - 05:01 | Son Güncellenme:

Basınç ile beraber sıcaklık arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Daha doğrusu birbirini tetikleyen farklı yapılar üzerinden değişkenlik gösterir. Elbette bu durum diğer değişkenler sürece girdiği vakit farklılık yaratabilir. Peki basınç sıcaklık ilişkisi nedir? Kim tarafından bulunmuştur detayları ile derledik.

Basınç Sıcaklık İlişkisi Nedir Kim Tarafından Bulunmuştur


Bazı değişkenlerin sürece girmesi ile beraber, farklı durumlarda üzerinden basınç ile sıcaklık arasında ilişki ortaya çıkar. Bu durum ve değişkenlikler fizik açısından amaca uygun olarak önemli bir yere sahiptir. Böylece basınç ve sıcaklık arasındaki ilişki günümüzde birçok farklı alanda kullanılır.

Basınç Sıcaklık İlişkisi Nedir?

Basınç ve sıcaklık arasında öne çıkan değişkenler ile beraber farklı ilişkiler bulunmaktadır.

- Eğer sıcaklık sabit ise o vakit, gazın yoğunluğu basınç ile doğru orantılı olarak, hacim ise ters orantılı şekilde öne çıkar.
- Eğer hacim sabit olursa o zaman, gazın birim kütlesinde yer alan basınç sıcaklıkla doğru orantılı olur.

Bu şekilde yukarıda öne çıkan bağlantı ve ilişki ile beraber basınç ve sıcaklık arasındaki durum anlaşılır.

Basınç Sıcaklık İlişkisi Kim Tarafından Bulunmuştur?

Basınç ve sıcaklık arasındaki ilişki devreye giren farklı değişkenler ile beraber birçok yapı üzerinden ele alınır. Basınç sıcaklık ilişkisini ise Fransız bilim insanı Joseph Gay Lussac tarafından bulunmuştur. Böylece hacim sabit durmuş olduğu vakit sıcaklık ve basınç arasındaki ilişkinin nasıl bir durum ortaya çıkardığını anlamıştır.

 

Yazarlar