Eğitim Batılı Anlamda İlk Roman Nedir, Kim Tarafından Yazılmıştır?

Batılı Anlamda İlk Roman Nedir, Kim Tarafından Yazılmıştır?

29.04.2021 - 03:25 | Son Güncellenme:

Türk romancılığının batılı anlamda olmayan ilk başlangıç eseri Taaşuk-ı Talat ve Fitnat’tır. Yazılan bu ilk roman her ne kadar daha basit ve yüzeysel bir anlam içeriyor olsa da batılılaşma sürecinin başlamasıyla birlikte edebiyatın gelişim gösterdiği bilinmektedir. Batılı anlamdaki romancılık anlayışında örnek alınan genel akım romantizmdir. Bu dönemde pek çok yazar eserlerini bu akım doğrultusunda oluşturmuştur. Peki Batılı anlamda ilk roman nedir, kim tarafından yazılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Batılı Anlamda İlk Roman Nedir, Kim Tarafından Yazılmıştır


Batılı anlamda roman, dil ve anlatım özelliği bakımından batı tekniğinin örnek alındığı roman anlamı olma niteliği taşır. Bu anlamda yazılan ilk roman ise Aşk-ı Memnu’dur. Romanın yazarı Halit Ziya Uşaklıgil’dir.

Batılı Anlamda İlk Roman Nedir?

Batılı anlamda yazılmış ilk roman Aşk-ı Memnu romanıdır. Roman 1899-1900 yılları arasında yazılmış olan bu roman 1901 yılı itibariyle kitap haline getirilerek basılmıştır. Natüralizm ve realizm gibi akımlara uygun olarak yazılmış olan Aşk-ı Memnu, yasak aşk temasını işleyerek günümüzde televizyon dünyasında da büyük bir etki bırakmıştır

Batılı Anlamda İlk Roman Kim Tarafından Yazılmıştır?

Aşk-ı Memnu romanının yazarı olan Halit Ziya Uşaklıgil Cumhuriyet ve Servet-i Fünun dönemi yazarları arasında yer almakta, günümüze pek çok önemli eser bırakmış olan bir Türk yazar olarak bilinmektedir. Batılı anlamda ilk romanın yazarı olan Uşaklıgil, 1866-1945 tarihleri arasında yaşamıştır.

Türk edebiyatı pek çok türdeki örnekleriyle geçmişten günümüzde kazandırdığı yazarlar ve yapıtlar anlamında oldukça geniş bir külliyata sahiptir. 19. yüzyıl, Türk romancılığının başlandığı yüzyıl olarak tarihte yer edinmekte, Türk edebiyatında “roman” kavramının oluşma süreci Yusuf Kamil Paşa tarafından oluşturulan Terceme-i Telamak çevirisi ile kaleme alındığı bilinmektedir. İlgili çeviriden sonra Victor Hugo tarafından yazılmış kült bir eser olan “Sefiller” ile romancılığın diğer bir eseri Türk edebiyatına kazandırılmıştır.