Eğitim Bazalt Taşı Nedir, Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

Bazalt Taşı Nedir, Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

04.01.2022 - 15:21 | Son Güncellenme:

Bazalt taşı volkanik kayalardan oluşan taşlardan biridir. Kesif yığınlar halinde olan bazalt taşı siyah bir renge sahiptir. Doğada bulunabilen bir taştır sıklıkla damar halinde bulunabilir. Altıgen prizmalar içerisinde durmaktadır. Mağma akıntılarının süzmesinden meydana gelmektedir. Sizler için bazalt taşı nedir, nasıl oluşur ve özellikleri hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Bazalt Taşı Nedir, Nasıl Oluşur Özellikleri Nelerdir

Bazalt taşı sert ve oldukça dayanıklı bir taş türüdür, sıklıkla yapı taşı olarak tercih edilir.

Haberin Devamı

 Bazalt Taşı Nedir?

 Bazalt taşı köken olarak bir volkan kaya türüdür. Yığınlar halinde bulunur, sıklıkla doğada rahatlıkla bulunabilecek bir taştır. Yanardağının püskürmesi ile olur. Diğer taşlara göre daha sert bir yapısı vardır. Oldukça farklı kullanım alanları vardır. Sıklıkla yol yapımı, köprü yapımı ve kaldırım gibi yapılarda bazalt taşı tercih edilir. Bazalt taşı Türkiye’de de bulunabilen bir taş türüdür. Sıklıkla Çorlu, Urfa ve Tekirdağ gibi yerlerde bulunmaktadır. Türkiye’de bazalt taşı en çok inşaatta tercih edilmektedir.

 Bazalt Taşı Nasıl Oluşur?

 Bazalt taşı bir volkanın patlaması ile meydana gelir. Volkanik kayaç türlerinden biridir. Volkanik hareketlerle beraber sadece oluşur. Doğada sıklıkla görülebilen bir taş türüdür. Sıklıkla damar veya akıntılar şekilde bulunur. Prizma bir şekil yapısına sahiptir. Gözenekli bir yapıya sahip olan bazalt taşı içerisinde mineraller bulunur.

Haberin Devamı

 Bazalt Taşı Özellikleri Nelerdir?

 Bazalt taşının en önemli özelliği volkanik bir kayaç yapısına sahip olmasıdır. Yanardağların püskürmesi ile ortaya çıkan bu taş türü birçok volkanik taşa göre daha sert bir yapıya sahiptir. Oldukça dayanıklı bir yapısı vardır bundan dolayı kullanıldığı alanlarda uzun ömürlü bir kullanım imkanı sağlar. Son derece bol bulunan bir taştır. Oldukça kolay bir işlenme özelliği vardır. Bundan dolayı kullanım alanı oldukça geniştir. Türkiye’nin birçok şehrinde bazalt taşı madenleri bulunmaktadır. Doku olarak oldukça ağır bir yapıya sahiptir. Rengi ise siyahtır. Birçok farklı özelliği bulunan bazalt taşının en bilinen özellikleri ise şu şekildedir;

Oldukça dayanıklı bir taştır, her iklim koşuluna uyumludur.

Birçok farklı alanda kullanılabilme özelliğine sahiptir.

Oldukça estetik bir yapıya sahiptir bundan dolayı bazı alanlarda dekor amaçlı tercih edilmektedir.

Yapısı gereği uzun ömürlü olarak kullanılabilir.

Sağlığa herhangi bir şekilde zararı bulunmaz.

Her ölçüde hazırlanabilir.

Döşemesi son derece kolaydır.