Eğitim Bergamot Nedir, Nerede Yetişir? Bergamot Çayı Faydaları Nelerdir?

Bergamot Nedir, Nerede Yetişir? Bergamot Çayı Faydaları Nelerdir?

26.02.2021 - 16:37 | Son Güncellenme:

Bir ılıman iklim bitkisi olan bergamot, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Ülkemizde en çok yetiştirilen şehirlerin başında İzmir, Aydın, Antalya, Denizli ve Afyon geliyor. Hem çayı hem de yağı, insan sağlığına faydalı olan bergamot, oda spreyi ve parfüm yapımında da sıklıkla kullanılıyor. Bergamot nedir ve nerede yetişir? Bergamot çayının ve yağının faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bergamot Nedir, Nerede Yetişir Bergamot Çayı Faydaları Nelerdir

Dünya genelinde en fazla bergamotun yetiştiği kıtalar ve ülkeler şu şekilde sıralanabilir: Avrupa Kıtası (İsviçre, Fransa, Portekiz, Hollanda.), Asya Kıtası (Sri Lanka, Singapur, Güney Kore ve Hindistan), Afrika Kıtası: (Cezayir, Tunus, Mısır)

Bergamot Nedir?

Bergamot, ortalama boyu 3 - 4 metre arasında değişen bir ağaç türüdür. Meyvesi, limon, portakal ve mandalina ile birlikte turunçgiller familyasında yer alır. Genellikle armut biçiminde olan bergamotun rengi yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterir. Yeşil ve sarı renkli bergamot meyvesinden reçel ve marmelat da yapılabilir.

Bergamot Nerede Yetişir?

Bergamot, sıcaklık farkının ve don olaylarının fazla yaşanmadığı her bölgede yetişir. Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde sıklıkla tüketilen bergamot çayı, başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere birçok hastalığa iyi gelir.

Arometerapi masajlarında sıklıkla kullanılan bergamot yağı ise kas ve eklem ağrılarını dindirir.

Bergamot Çayının Faydaları Nelerdir?

1- Mide hastalıklarına iyi gelir:

Hazımsızlığa iyi gelen bergamot çayı, gastrit ve ülser gibi hastalıklara neden olan mide asitlerini azaltır. Şişkinliği giderir ve ishalin çok daha kısa sürede geçmesini sağlar.

2- Vücut direncini arttırır:

Kış aylarında günde 1 fincan bergamot çayı içmek, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçine şeker yerine bal konulduğunda boğaz ağrısını geçirir.

3- Doğal bir sakinleştiricidir:

Papatya çayı gibi doğal bir sakinleştirici olan bergamot çayı, uyku bozukluğu olan kişiler tarafından da düzenli aralıklarla tüketilmelidir.