Eğitim Berkyaruk Kimdir? Kısaca Eserleri, Hayatı Ve Ölümü

Berkyaruk Kimdir? Kısaca Eserleri, Hayatı Ve Ölümü

22.02.2022 - 17:01 | Son Güncellenme:

Tarih boyunca yaşayan hükümdarların hayatı ve yaşayışları çok merak edilir. Özellikle Berkyaruk da en merak edilen hükümdarlar arasında yer almaktadır. Berkyaruk kimdir? Kısaca eserleri, hayatı ve ölümü nasıl olmuştur tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Berkyaruk Kimdir Kısaca Eserleri, Hayatı Ve Ölümü

Berkyaruk, Büyük Selçuklu Hükümdarı I. Melikşah'ın oğlu olarak bilinmektedir. Berkyaruk tarihte önemli bir isim olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra Berkyaruk 1092- 1104 tarihleri arasında Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarı olmuştur.

Berkyaruk Kimdir?

Berkyaruk, Büyük Selçuklu hükümdarı olan I. Melikşah'ın oğlu olarak bilinmektedir. Berkyaruk 1092- 1104 yıllarında Büyük Selçuklu Devleti'nin de hükümdarı olmuştur. Tarihte önemli bir iz bırakan Berkyaruk Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı I. Melikşah'ın büyük oğlu olarak bilinmektedir. Berkyaruk'un annesi ise Selçuklu asıllı olan Emir Yakut'un da kızıdır. Melikşah'ın ölümünün ardından Berkyaruk'un kardeşi olan I. Mahmut sultanlığını ilan etti. Mahmud'un sultanlığında saltanatı pekiştirmek isteyen I. Mahmut ordu mensuplarına da dinar dağıtmıştır. Kardeşi Berkyaruk'u yakalatmak istemiştir. Berkyaruk, Nizamülmülk taraftarları tarafından 14 yaşındayken kaçırılarak sultan ilan edilmiştir.

Berkyaruk Kısaca Eserleri

Tarihte önemli bir yeri olan Berkyaruk 10 Ocak 1093 yılında yaşanan bir savaşta Terken Hatun'un ordusundaki bazı emirlerin kendi tarafına geçmesi ile savaşı da kazanmıştır. 17 Ocak 1093 yılında İsfahan'ı kuşatan Berkyaruk yüksek bir para vererek anlaşma sağlamıştır. Berkyaruk döneminde Büyük Selçuklu Devleti üç asgari devlete de ayrılmıştır. Berkyaruk ülkede birliği sağlamak için amcaları ve diğer emirler ile mücadelesini de sürdürmüştür.

Berkyaruk Hayatı Ve Ölümü

Berkyaruk henüz çok genç yaşta vefat etti. Büyük hükümdar 1104 yılında verem hastalığından ölmüştür. Berkyaruk hayattayken yerine oğlu Müizzeddin'i yetiştirerek herkesten oğluna biat etmelerini istemiştir. Berkyaruk'un erken vefatından sonra yerine Sencer Sultan gerçek iktidar olarak devlet idaresinin başına geçmiştir.