Eğitim Besin Öğeleri Nelerdir? Besin Öğelerinin Vücuttaki Görevleri

Besin Öğeleri Nelerdir? Besin Öğelerinin Vücuttaki Görevleri

07.04.2021 - 00:47 | Son Güncellenme:

Vücutta besinlerin pek çok görevleri bulunmaktadır. Besin öğeleri vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerdendir. Besin öğelerinin vücutta bazı görevleri bulunmaktadır. Bundan dolayı besin öğelerinin görevleri biyolojide de en çok araştırılan noktalardan bir tanesidir. Besin öğeleri son aylarda internet üzerinden sürekli olarak araştırılmaktadır. Peki besin öğeleri nelerdir? Besin öğelerinin vücuttaki görevleri nelerdir? İşte besin öğeleri ile ilgili tüm detaylar.

Besin Öğeleri Nelerdir Besin Öğelerinin Vücuttaki Görevleri

İnsan vücudu bazı besin öğelerine ihtiyaç duymaktadır. Yaşam için gerekli olan besin öğeleri çeşitli canlılarda yoğun olarak bulunmaktadır. Vücudun doğru bir şekilde çalışması için bu besin öğelerinin düzenli bir şekilde alınması gerekmektedir.

Besin Öğeleri Nelerdir?

1) Karbonhidratlar
Vücutta birincil olarak kullanılan enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar sakaritler olarak da adlandırılmaktadır. Karbonhidratlar sindirim sistemleri tarafından doğrudan kan şekerine dönüştürülmektedir. Karbonhidratlar hücreler ve dokular için ana enerji kaynağıdır. Kimyasal yapıya göre de karbonhidratlar basit ya da karmaşık olarak bilinir.

2) Proteinler
Amino asitlerin birbirine bağlanması sonucunda ortaya çıkan proteinler vücudun en ihtiyaç duyduğu besin öğeleri arasında yer almaktadır. Hem hayvansal ürünlerde hem de bitkisel ürünlerde protein bulunmaktadır. Açlık anında vücut tarafından en son tüketilen besin öğeleri arasında proteinler gelmektedir. Proteinlerin de kimyasal sindirimleri ilk olarak midede başlamaktadır.

3) Yağlar
Canlıların yapısında bulunan yağlar lipit olarak da adlandırılmaktadır. Yağlar organik bileşiklerden bir tanesidir. Doymuş ve doymamış olarak yağlar yani lipitler ikiye ayrılmıştır. İnsan ve hayvanların temel besinleri arasında yağlar yer almaktadır. Yağların vücutta önemli görevleri yer almaktadır. Karbonhidratlardan sonra vücutta açlık durumunda ikinci olarak yağlar tüketilmektedir.

4) Vitaminler
Vitaminler vücutta düzenleyici ve koruyucu özelliği olan bir besin öğesidir. Vücutta yakılmayan ve depo edilen vitaminler kan dolaşımında da sürekli olarak yer almasını sağlamaktadır. Vitaminlerin vücutta birçok önemli görevi vardır.

Besin Öğelerinin Vücuttaki Görevleri

1) Karbonhidratların Görevleri
- Karbonhidratlar vücuttaki su kaybını önlerler.
- Enerji kaynağı olarak birincil kullanılan besin öğeleri arasındadır.
- Vücudun düzenli olarak çalışmasında da etkilidir.

2) Proteinlerin Görevleri
- Proteinler hücrelerin onarılmasına destek olur.
- İnsülin hormonlarının yapısında yer alır.
- Amilaz enziminin yapısında protein yer almaktadır.
- Çocuklarda büyümeyi ve gelişmeyi sağlar.

3) Yağların Görevleri
- Vücuda enerji sağlarlar.
- Doyma hissini verir.
- Organları çevreler ve organları dış etkenlere karşı korur.
- Vücut direncinin korunmasını sağlar.

4) Vitaminlerin Görevleri
- Bağırsakların gelişimini sağlar.
- Bağışıklık sistemini ayakta tutar.
- İnsülin yapımına yardımcı olurlar.