Eğitim Beyin Omurilik Sıvısı Nedir Ve Nerede Bulunur?

Beyin Omurilik Sıvısı Nedir Ve Nerede Bulunur?

03.11.2021 - 01:44 | Son Güncellenme:

Beyin omurilik sıvısı, adından da anlaşılacağı gibi beyin ve omurilikte yer alan berrak ve renksiz bir sıvıdır. Beyinde ise, ventriküllerde ependimal hücreler aracılığı ile üretilir. Ventriküller beynin iç tarafında yer alan boşluklardır. Buralarda bir glia hücresi olan ependimal hücreler ise, sürekli olarak beyin omurilik sıvısı üretir. Beyin omurilik sıvısı nedir ve nerede bulunur detayları ile derledik.

Beyin Omurilik Sıvısı Nedir Ve Nerede Bulunur

Beyin omurilik sıvısı, her gün 500 mililitre kadar üretilir ve daha sonra da geri dönüştürülür. Beyin omurilik sıvısının önemli görevi ise, immünolojik ve mekanik koruma sağlamaktır.

Beyin Omurilik Sıvısı Nedir ve Nerede Bulunur?

Beyin omurilik sıvısı, omurilik ve beyinde yer alan renksiz ve berrak bir sıvıdır. Beyin omurilik sıvısının büyük bir çoğunluğu ise, birinci ve ikinci ventriküllerin içinde yer alan koroid pleksus adı verilen bir yapının içinde üretilir. Bu bölümde üretilen BOS sırası ile üçüncü ve dördüncü ventriküle doğru geçer. Dördüncü ventrikülden de subaraknoid boşluğa doğru akarak dolaşımın içine katılır. Beyin omurilik sıvısı, buradan da beyne ve omuriliğe doğru dağıtılır. Sıvının hareketi ve kalp atışının yarattığı basınç sonucunda titreşir ve kalp atımına bağlı olarak BOS hareketlerini de meydana getirir.

Beyin omurilik sıvısının önemli görevi ise, immünolojik ve mekanik koruma sağlamaktır. Kafanızı bir yere çarptığınız zaman sarsıntının hasarını önemli ölçüde azaltır. Beyne patojenler girdiği zaman bağışıklık hücrelerinin o de bölgeye intikal etmesini daha kolay bir hale getirir. Bir yandan da nöronlar arasında bulunan atıkları temizler.

Beyin Omurilik Sıvısı Görevleri

Beyin omurilik sıvısının görevleri çok hayati bir öneme sahiptir. Beyin omurilik sıvısının içinde ve dolaşımında yaşanacak en ufak bir sorun beyne çok ciddi hasar verebilir. Örneğin ventriküller arasında akarken meydana gelebilecek küçük bir tıkanıklık hidrosefaliye neden olabilir ve sonuçları ölüme bile varabilir.

İnsan beyni ise, 1400-1500 gram ağırlığına sahip olan bir organdır. Bunun 25-50 gramı ise beyin omurilik sıvısına aittir. Beyin omurilik sıvısı, beyni çerçeve içine aldığı için beyin onun içinde yüzer. Bu sayede olduğundan çok daha hafif bir şekilde hissedilir ve yukarıdan aşağıya doğru bir basınç oluşmaz.