04.06.2021 - 02:42 | Son Güncellenme:
Bibliyografya diğer bir ismi ile bir biyografi olarak bilinmektedir. Kökeni Yunancaya dayanır ve vasıflandırmak anlamına sahiptir. Aynı zamanda biblios ile gropho kelimeleri üzerinden bir araya gelmiş bir yapısı da bulunur. Taşıdığı anlam ve kurallar doğrultusunda, mutlaka önemli eserlerde yer alır.
Bibliyografya Nedir?
Bibliyografya kısaca Türkçe üzerinden kaynaklar anlamına da gelir. Aynı zamanda ‘kitaplar hakkında yazı’ şeklinde de kullanılmaktadır. Antik Yunan döneminden günümüze kadar ulaşmış ve kökeni buradan gelmiş bir kelimedir. Belli bir konu ile beraber muhtelif konulardaki yayınların listesi olarak da öne çıkar. Yani bir eser ele alındığı vakit o eserin içerisindeki konuların, hangi farklı kaynaklardan alındığını açıklamalı şekilde gösterir.
Genel olarak eserin sonunda yer alır ve kaynaklar detaylı bir biçimde anlatılır. Bu doğrultuda kaynağın ismi ve tarihi ile beraber kimin yazdığı gibi bilgiler ön plana çıkmaktadır. Böylece yazılmış olan o esere daha fazla güven sağlanır. Bu eseri okumak isteyen kişiler öncelikle bibliyografya üzerinden kaynakları inceler. Ne tür kaynaklarının kullanıldığı ve özelliklerinin ne olduğu böylece daha etkin biçimde anlaşılır. Özellikle bilgi açısından çok önemli eserler için bibliyografya büyük bir öneme sahiptir.
Kısaca Türleri ve Özellikleri Nelerdir?
Özellikleri açısından ele alındığı vakit bibliyografya, eserleri belli bir sıraya ve tertibe göre künyelerini bildirir. Böylece ele alınmış olan eserin içindeki konular ve detaylar hakkında bilgi alma şansı yakalanmış olur. Aynı zamanda ele aldıkları eserin tenkidini yapma durumu olarak da ifade etmek mümkün. Bu künyeler sıralı ve tertipli bir şekilde ele alınarak belli başlı unsurlar öne çıkar; Yazar adı, eser adı, basıldığı yer, tarih sayfa miktarı ve fiyat gibi unsurlar bulunmaktadır. Böylece bir bibliyografya üzerinde herhangi bir kalıntı ve kaynak, bu detaylar üzerinden eseri okuyacak kişi aktarılır. Bu konuda bibliyografya belli başlı türler üzerinden öne çıkmaktadır.
- Ulusal (Bir ülkede yayınlanmış eserleri tanıtma durumu)
- Seçimli (Bir amaca bir konuya uygun nitelikli yazılar)
- Özel (Bir konu kapsamında belli bir konu ile ilgili durum)
- Ticari (Ticari amaç altında ele alınmış durum)
Bu şekilde genel olarak bibliyografya böylesi türleri ile özellikleri üzerinden ele alınır ve her kaynak içerisinde yazılır.