EğitimBilginin Kaynağı Nedir? Bilginin Kaynağına Yönelik Farklı Görüşler

Bilginin Kaynağı Nedir? Bilginin Kaynağına Yönelik Farklı Görüşler

07.06.2021 - 02:23 | Son Güncellenme:

İnsanın varlığından itibaren ulaştığı bilgilere nasıl ulaştığı konusu bilginin kaynağı ile ilgili farklı yanıtlarını ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bilginin kaynağı nedir? Bilginin kaynağına yönelik farklı görüşler nelerdir hakkındaki tüm yanıtları sizler için derledik.

Bilginin Kaynağı Nedir Bilginin Kaynağına Yönelik Farklı Görüşler

Bilginin kaynağının ne olduğunu nasıl ortaya konulduğunu ve doğru bilgiye ulaşmanın nasıl mümkün olduğu hakkındaki görüşleri ele alarak konunun çıkış noktasını bulmak mümkündür.

Hayatın her aşamasında bilgilerin ortaya konulmasından ve ortaya konulan bilgilerin genel geçer olarak herkese uygulanabilir olmasından sonra bilginin esas kaynağı araştırılır olmaktadır. Bilimin gelişmesi için elde edilen bilgilerin nereden geldiği ve kaynağının ne olduğunun merak edilmesinin yanında elde edilen bilgilerin kaynakları açısından birçok fikir akımı türemiştir.

Bilginin Kaynağı Nedir?

Bilimin ilerlemesi ve insanoğlunun bilim konusunda attığı adımların artmasıyla ortaya çıkan bilginin kaynağı sorusu birçok cevabı da beraberinde getirerek bilginin kaynağı hakkında değişik fikir alımlarını ortaya koymuştur. İnsanoğlunun varlığından itibaren ilk bilgi nasıl ortaya çıkmıştır ve insan ilk bilgileri nasıl elde etmiştir sorusu bu konunun açıklanması ihtiyacını ortaya koymuştur.

Bilginin Kaynağına Yönelik Farklı Görüşler Nelerdir?

Bilginin kaynağı ve insanın bilgiye ulaşma biçiminin nasıl olduğu sorusuna karşın birçok araştırma yapılarak farklı görüşler ortaya atılmıştır. Aynı zamanda bu soruya verilen yanıtlar ile felsefi sistemleri ve düşünce biçimlerini de ortaya çıkarmaktadır.

Bu görüşlerden ilki rasyonalizm görüşüdür. Rasyonalizme göre bilginin kaynağı akıldır. Duyu organları ile elde edilen bilgi kesin olmayıp değişken özellikte olması ile kesin bilgi sayılmamaktadır.
Rasyonalizme karşıt olarak Empirizm görüşü ortaya atılmıştır. Empirizme göre bilginin kaynağını deney ve gözlem oluşturmaktadır. Deney ve gözlem de ancak duygular ile yapılabilmektedir. Bu görüşlerden farklı olarak ortaya konulan bir başka görüş ise Entüisyonizm yani sezicilik olmaktadır. Entüisyonizme göre bilginin kaynağı sezgileri olmaktadır. Tüm farklı görüşler felsefe sistemlerini ortaya çıkarmıştır.

KEŞFETYENİ
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'
Dünyanın en güzel kadını seçildi! 'Gençken zaten herkes güzel olur'

Cadde | 28.04.2025 - 07:01

62 yaşında Demi Moore, ‘Dünyanın En Güzel Kadını’ seçildi.

Yazarlar