Eğitim Bir Kromozomun Yapısında Hangi Bölümler Bulunur?

Bir Kromozomun Yapısında Hangi Bölümler Bulunur?

22.10.2021 - 01:38 | Son Güncellenme:

Kromozom yapısı özellikle Biyoloji derslerinde çok önemli olup pek çok öğrenci tarafından merak edilmektedir. İnsanlar toplamda 23 kromozom taşımakta ve yapısında farklı pek çok bölüm bulundurmaktadır. Peki, bir kromozomun yapısında hangi bölümler bulunur? Sizlere kromozom yapısındaki bölümleri detaylıca derledik.

Bir Kromozomun Yapısında Hangi Bölümler Bulunur

Kromozom kelimesi Latinceden gelmiş bir kelimedir. Histon proteinlerin sıkışması ile yoğun bir şekilde oluşmaktadır. Canlıların kalıtsal özelliklerini sağlayan özel bir çeşitlilik olan kromozom yapısında pek çok bölüm bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Bir Kromozomun Yapısında Hangi Bölümler Bulunur?

 İnsan vücudunda 23 çift kromozom bulunmaktadır. Kromozomlar canlı olan kişilerin içerisinde yer alan ve hücre çekirdekleri içerisinde bulunan özel bir DNA paket çekirdeği olmaktadır. Bakteri yapılarında DNA bütün hücre boyunca özgür bir şekilde gezmektedir. 

 Kromozom yapısında Sentromer, Kinetokor ve Kardeş kromotitler bulunmaktadır. Hücre bitkisel veya hayvansal her türlü yaşam biçiminin en küçük birimi olmaktadır. Hücreler sitoplazma ve çekirdekten oluşmaktadır. Kromozomlar ise hücre çekirdeği içerisinde bulunmaktadır. İpliksi yapıda olan kromozomlar molekül yapıları çok iyi bilinen DNA zinciri ile histon adı verilen protein zincirinden oluşmaktadır.