Eğitim Blu-Ray Nedir, Ne İşe Yarar? Blu-Ray Filmler Nasıl Açılır Ve Nasıl İzlenir?

Blu-Ray Nedir, Ne İşe Yarar? Blu-Ray Filmler Nasıl Açılır Ve Nasıl İzlenir?

02.03.2021 - 01:54 | Son Güncellenme:

Blu-ray sistemi aslında optik disk formatıdır. Bu sistemin pek çok özelliği de bulunmaktadır. Blu-ray formatını ilk defa görenler bu formatın nasıl çalıştığını merak edebilirler. Blu-ray nedir, ne işe yarar? Blu-ray filmler nasıl açılır ve nasıl izlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Blu-Ray Nedir, Ne İşe Yarar Blu-Ray Filmler Nasıl Açılır Ve Nasıl İzlenir

Özellikle teknoloji ile yakından ilgilenen kişiler Blu-ray formatını merak etmektedir. Bu format, DVD ile CD'ye benzer bir optik disk formatı olarak geliştirilmiştir. Bu format ile Yüksek çözünürlüğe sahip videolar kaydedilebilir ya da oynatılabilir. Bununla beraber büyük bir depolama alanına da sahiptir. 

Haberin Devamı

 Blu-Ray Nedir, Ne İşe Yarar?

 Blu-ray diskler, yapılarında bulunan mavi lazer sayesinde diğer optik formatlardan çok daha fazla bilgiyi bünyelerinde tutabilmektedirler. Mavi lazer diye bahsedilen lazerin gerçek rengi aslında mavi ile mor arasındadır. Ancak Blu-ray demek daha kolay olduğu için bu ismi almıştır. 

 CD ve DVD için kırmızı lazer kullanılır. Mavi mor lazer ise kırmızı lazerden daha kısa bir dalga boyuna sahiptir. Böylece lazer, daha küçük alana daha kolay bir şekilde odaklanır. Böylece CD ve DVD boyutundaki diskelere daha fazla veri sıkıştırmak mümkün olmaktadır.

 Blu-ray geliştiricileri, HDTV daha fazla kişi tarafından kullanılmaya başlandığında Blu-ray cihazların daha popüler olacağını savunmaktadır. Böylece yavaş yavaş DVD ile VCR'lerin yerini Blu-ray almaya başlayacaktır.

Haberin Devamı

 Blu-Ray Filmler Nasıl Açılır ve Nasıl İzlenir?

 Blu-ray günümüzde pek çok bilgisayar, kayır ortamı, müzik şirketi ve video oyunu tarafından desteklenmekte olan bir teknolojidir. Blu-ray diskler mavi lazer teknolojisi kullanılır. Genelde 7 GB ile 100 GB arasında veri depolama kapasitesi bulunur. Üretimi esnasında çok fazla mavi lazer ışını alması dolayısıyla bu diskler mavi renktedir. Bu sebeple de blu-ray ismini almıştır.

 Blu-ray diskler 1920x1080 kalitede çekilmiş olan filmlerin depolanmasında oldukça başarılıdır. Bunun yanında yeni nesil bilgisayarlarda bu diskler kolaylıkla çalıştırılabilir.