11.11.2021 - 05:12 | Son Güncellenme:
Kale denildiğinde akla birçok kale ve şehir gelmektedir. Bunlardan bir tanesi de Boyabat Kalesi olmaktadır. Ancak bu kale hakkındaki bilgiler yeterli değildir. Özellikle turistik amaçlı ziyaret etmek isteyenler tarihi dokusunu öğrenmek istemektedir.
Boyabat Kalesi
Boyabat Kalesi, Sinop şehrinin sınırları içinde bulunan bir kaledir. Boyabat ilçesinde bir sarp kayanın üzerinde yer almaktadır. Göze ilk çarpan kalenin kayanın özelliğine uygun şekilde inşa edildiği olmaktadır. Kale, Geç Roma döneminden Osmanlı'ya kadar kullanılmış ve günümüze gelmiştir. Boyabat Kalesi her dönem ziyaretçilere açık durumdadır.
Boyabat Kalesi Özellikleri
Kale bedenleri arasında bulunan kulelerin bir kısmı yuvarlak bir kısmı ise dikdörtgen biçiminde yapılmıştır.
İlçe Merkezine olan uzaklığı 3 kilometredir.
135 metre yüksekliğe sahip sarp kayalık üzerinde bulunmaktadır.
Türkiye'nin en göz alıcı 13 kalesinden biri olma özelliğine sahiptir.
Bölgenin en önemli tarihi yerlerinden biridir.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı farklı kültürlerden izler taşımaktadır.
Boyabat Kalesinin Hikayesi
Birçok medeniyetin uğradığı Boyabat Kalesi Boyabat ilçesinin her yerinde görünme özelliği bulunan bir kaledir. Tarihi olarak milattan öncesine kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Çok eski zamanlarda temelinin atıldığına dair bilgilere ulaşılmıştır. Paflagonyalılar, Geç Roma ve Osmanlı derken günümüze ulaşan önemli bir eserdir. Bu yolculuğu sırasında her medeniyetten parça parça alarak eşsiz yapısına kavuşmuştur.