Eğitim Bozkırın Tezenesi Olarak Anılan Halk Ozanımız Kimdir? Bozkırın Tenekesi Ne Demektir?

Bozkırın Tezenesi Olarak Anılan Halk Ozanımız Kimdir? Bozkırın Tenekesi Ne Demektir?

11.05.2021 - 01:22 | Son Güncellenme:

Bozkırın Tezenesi adıyla bilinen halk ozanımız Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu. İlk albümü olan Neden Garip Garip Ötersin Bülbül'ü, henüz 19 yaşındayken, 1957 yılında çıkardı. Kendine has yorumu ile kısa sürede büyük bir üne kavuşan Neşet Ertaş, müzik kariyerine 15 albüm sığdırdı. Bozkırın Tezenesi olarak anılan halk ozanı hakkında detaylı bilgiler derledik.

Bozkırın Tezenesi Olarak Anılan Halk Ozanımız Kimdir Bozkırın Tenekesi Ne Demektir

 Neşet Ertaş'ın en çok satan albümlerinden bazıları şunlardır: Hapishanelere Güneş Doğmuyor, Ölmeyen Türküler Resitali 1, 2, 3 ve Kendim Ettim Kendim Buldum. 

Haberin Devamı

 Bozkırın Tezenesi Olarak Anılan Halk Ozanımız Kimdir?

 Bozkırın tezenesi olarak anılan ozanımız Neşet Ertaş, hem yorumculuğu hem de besteciliğiyle bilinen en ünlü müzisyenlerimizden biridir. 2012 yılında vefat eden sanatçımız, arkasında onlarca beste, plak ve albüm bıraktı. 

 Bozkırın Tezenesi Ne Demektir? 

 Anadolu'da bağlama çalmak için kullanılan mızraplara tezene denir. Bozkırın Tezenesi de, bu yöreye ait türküleri okuyan ve Anadolu kültürünün geniş kitleler tarafından sevilmesini sağlayan kişi demektir. Bu isim, Neşet Ertaş'a, İnce Mehmet, Ölmez Otu ve Sarı Sıcak kitaplarıyla tanınan Yaşar Kemal tarafından verilmiştir.