Eğitim Brest Litovsk Antlaşması Nedir? Amacı, Önemi Ve Maddeleri

Brest Litovsk Antlaşması Nedir? Amacı, Önemi Ve Maddeleri

11.05.2021 - 15:27 | Son Güncellenme:

Tarihte birçok önemli olan antlaşmalar bulunmaktadır. Bu antlaşmalardan bir tanesi de Brest litovsk antlaşması olarak bilinmektedir. Tarih meraklıların en çok araştırdığı antlaşmaların başında yer alan Brest litovsk antlaşması Osmanlı devletinin imzalamış olduğu antlaşmalardan bir tanesidir. Peki Brest litovsk antlaşması nedir? Brest litovsk antlaşması amacı nedir? Brest litovsk antlaşması önemi ve maddeleri nelerdir? İşte Brest litovsk antlaşması ile ilgili tüm detaylar.

Brest Litovsk Antlaşması Nedir Amacı, Önemi Ve Maddeleri

Brest litovsk antlaşması toplam iki sayfadan oluşan bir antlaşmadır. Brest litovsk antlaşması tarihte yaşanmış olan barış antlaşmalarından bir tanesidir.

Brest Litovsk Antlaşması Nedir?

Brest litovsk antlaşması Osmanlı imparatorluğu, Bulgaristan Krallığı, Rusya, Alman imparatorluğu ve Avusturya Macaristan imparatorluğu arasında imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Antlaşmaya zemin hazırlayan bazı maddeler bulunmaktadır. İttifak devletleri yenildikten sonra bir barış antlaşmasına imzalanmasına karar verilmiştir. Devletler bir araya gelerek iki sayfalık bir antlaşma imzalamaya karar verdiler. Belarus'un Brest Litovsk şehrinde imzalanmış olan antlaşmadır.

Brest Litovsk Antlaşması Amacı

Tarihte barışı sağlamak ve barış ortamının tesisi için bu antlaşma yapılmasına karar verilmiştir. Bu şekilde imzacı devletler arasında ki savaş durumu da sona ermiştir. Bu antlaşmada sonra devletler birbirlerinin arasında yaşanan kışkırtmacı faaliyetlere de son verecektir.

Brest Litovsk Antlaşması Önemi

Osmanlı imparatorluğunun tarihte imzalamış olduğu barış antlaşmalardan bir tanesi olup, bu antlaşma ile birlikte toprak kazanmış olduğu son antlaşma olarak bilinmektedir.

Brest Litovsk Antlaşması Maddeleri

- İmzacı devletler ellerinde bulunan tüm askerleri ve esirleri birbirlerine ivedilikle teslim edecek.
- Ruslar kurmuş oldukları yeni orduda dahil olmak üzere eskiden kurduğu tüm orduları terhis edecektir.
- Karadeniz içerisinde ve Baltık denizi içerisinde tüm ticaret gemileri serbest bir şekilde hareket edecektir.
- Almanların isteği göz önüne alınarak, Baltık denizine kıyısı olan tüm devletler de yine bu antlaşmaya taraf olacaktır.
- İran ve Afganistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyulacak ve ekonomik bağımsızlıkları da korunacaktır.
- Ruslar ve Ukraynalılar barış imzalayacak.
- Osmanlı ve Avusturya Macaristan arasındaki savaş durumu sona erecektir.
- Ruslar, Kars Ardahan ve Batum'dan tüm ordularını çekecektir.