EğitimÇatışma Nedir, Nasıl Çözümlenir? Çatışma Sebepleri Nelerdir, Nasıl Yönetilir?

Çatışma Nedir, Nasıl Çözümlenir? Çatışma Sebepleri Nelerdir, Nasıl Yönetilir?

24.03.2021 - 17:23 | Son Güncellenme:

İnsan, toplumsal bir varlıktır. Hem temel hem de sosyal ihtiyaçlarını karşılaşmak için başka insanlarla iletişime geçmek zorundadır. İletişim esnasında yaşanan zıtlıklar çatışmaya neden olabilir. Çatışmaların şiddetini azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak için empati yapılmalı ve karşı tarafın neler hissedip düşündüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. Çatışma nedir, nasıl çözümlenir? Çatışma sebepleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çatışma Nedir, Nasıl Çözümlenir Çatışma Sebepleri Nelerdir, Nasıl Yönetilir

Belli başlı yaş grupları arasında yaşanan çatışmalar ''kuşak çatışması'' olarak adlandırılır. Fikir çatışması ise farklı düşünen kişilerin birbirlerinin görüşlerine saygı duymamasından kaynaklanır.

Haberin Devamı

Çatışma Nedir?

Bireyler ya da gruplar arasında fikir uyuşmazlığından dolayı ortaya çıkan zıtlıklar, çatışma adı verilir. Çatışmalar sadece kişiler arasında yaşanmaz. Kuşaklar, gruplar ve kurumlar arasında yaşanan tartışmalar da çatışma olarak adlandırılır.

Çatışma Nasıl Çözümlenir?

Çatışmaları çözerken duygusal davranmaktan çok mantık ön planda tutulmalıdır. Karşı tarafın fikirlerine katılmanın mümkün olmadığı durumlarda bile en azından saygı duyulması gerekir.

Çatışma Sebepleri Nelerdir?

1- Farklı fikirler:

İnsanlar arasında yaşanan çatışmaların yaklaşık %90'ı karşıt fikirlerden doğar. İki taraftan biri ya da her ikisi de karşı tarafın düşüncelerine saygı duymadığında münazara münakaşaya dönüşür.

Haberin Devamı

2- Farklı yöntemler:

Bir meselenin çözümünde ya da bir işi yaparken farklı yöntemler kullanmak da zıtlaşmaya neden olur.

3- Yanlış anlaşılmalar:

Sağlıklı iletişim kurmanın ilk kuralı karşı tarafı dinlemeyi bilmektir. Bunun gerçekleşmediği diyaloglarda yanlış anlaşılma kaçınılmazdır. Bu da iletişimdeki çatışmanın temel nedenleri arasında yer alır.

Çatışma Nasıl Yönetilir?

Fikir uyuşmazlığı, her zaman, her ortamda meydana gelir. Önemli olan uyuşmazlıkların çatışmaya ve tartışmaya dönüşmesini engellemektir. Bunun için iki taraftan birinin sakin ve mutedil olması gerekiyor. Bireyler ya da gruplar arasındaki çatışmaları yönetirken ılımlı olunmalı ve orta yol bulunmaya çalışmalıdır.