Eğitim Cephe Yağışları Türkiye'de Nerelerde Ve Hangi İklimde Görülür?

Cephe Yağışları Türkiye'de Nerelerde Ve Hangi İklimde Görülür?

10.06.2021 - 05:06 | Son Güncellenme:

Yağış oluşum şekilleri farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlardan birisi de Cephe yağışlarıdır. Ülkemizde de bazı bölgelerde cephe yağışları görüldüğü bilinmektedir. Peki Cephe yağışları Türkiye'de nerelerde ve hangi iklimde görülür? Sizlere cephe yağışları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Cephe Yağışları Türkiyede Nerelerde Ve Hangi İklimde Görülür


Ülkemizde farklı pek çok yağış türleri görülmektedir. Cephe yağışları diğer adı ile frontal yağışlar bu türlerden birisidir.

Cephe Yağışları Türkiye'de Nerelerde Görülür?

Ülkemizde farklı yağış tipleri görülmektedir. Bunlar konveksiyonel yağışlar, cephe yağışları ve yamaç yağışlarıdır. Bu yağış türleri ülkemizde farklı bölgelerde görülmektedir.

Konseksiyonel yağışlar ısınarak yükselen nemli hava kütlesinin soğuyarak yoğunlaşması sonucunda oluşmaktadır. Cephe yağışları ülkemizde kuzeyden gelen soğuk hava kütleleri ile güneyden gelen sıcak hava kütlelerinin karşılaşması sonucunda oluşan yağışlardır. Yamaç yağışları ise dağ yamacı boyunca yükselen havanın soğuyarak yoğunlaşması ve yamaca yağış olarak düşmesi sonucunda oluşmaktadır.

Ülkemizde kış mevsiminde görülen yağışlar cephe yağışları olmaktadır. Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz bölgelerinde cephe yağışlarının daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Cephe yağışlarının en çok görüldüğü bölge ise Akdeniz Bölgesidir.

Cephe Yağışları Türkiye'de Hangi İklimde Görülür?

Cephe yağışları diğer adı ile frontal yağışlar yoğunluk ve sıcaklığı farklı olan iki hava kütlesinin karşılaşması ile oluşan bir yağış tipidir. Kutupsal soğuk hava kütleleri ile tropik sıcak hava kütleleri orta enlemde karşılaşırlar. Batı rüzgarları kuşağı cephenin oluşum alanları olmaktadır. Cephe alçak basınç yakınında oluştuğu zaman basınç merkezi çevresinde dönmeye başlamaktadır. Bu nedenle de orta enlem alçak basınç fırtınaları oluşmaktadır.

Ülkemizde en çok görülen yağış tipi cephesel yağışlardır. Bunun nedeni ise matematik konumu olmaktadır. Ülkemizde görülen iklim tiplerinden Akdeniz ikliminde cephe yağışları sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında Akdeniz iklimine sahip yerler de cephe yağışları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır.