Eğitim Ceviz Nasıl Ekilir, Ne Zaman Dikilir? Ceviz Nasıl Çimlendirilir?

Ceviz Nasıl Ekilir, Ne Zaman Dikilir? Ceviz Nasıl Çimlendirilir?

15.04.2021 - 16:11 | Son Güncellenme:

Ceviz hem oldukça sağlıklı hem de lezzetli bir yemiştir. Pasta, tatlı, kurabiye ve çeşitli yemeklerde kullanılan ceviz yetiştiriciliği ülkemizde oldukça önemlidir. Cevizin geniş kullanım alanı yetiştiriciliğinin de önem kazanmasına neden olmuştur. Peki ceviz nasıl ekilir, ne zaman dikilir ve ceviz nasıl çimlendirilir? İşte ceviz yetiştiriciliğinde bilinmesi gereken hususlar.

Ceviz Nasıl Ekilir, Ne Zaman Dikilir Ceviz Nasıl Çimlendirilir

Ceviz yetiştiriciliği özen ve dikkat isteyen bir iştir. Her türlü tatlı ve yemek tarifini lezzetlendiren, tek başına ya da diğer yemişlerle birlikte tüketilen cevizin Türk mutfağında önemli bir yeri vardır.

Haberin Devamı

Ceviz Ne Zaman Dikilir?

Ceviz ülkemizde genellikle kasım ve mart aylarında dikilmeye uygundur. Kışın açık, yazın ise tüplü olarak dikilebilen ceviz yılın 12 ayı ekilebilir. Tüplü ceviz yılın her ayı dikilse de temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirilen dikimler aşırı sıcak nedeniyle aşırı ilgi ve emek gerektirebilir. Bu nedenle tüplü ceviz ekimlerinde bu ayların tercih edilmemesi önerilir.

Açık ekimde ise iklim şartları önem kazanır. Kışın ılıman yazın sıcak olan bölgelerde kasım nisan ayları arasında ekim uygundur. Kış ve yaz sıcaklıkları normal değerlerdeyse kasım aralık arası ve şubat nisan arası ekim için uygundur. Kışlar sert yazlar normal mevsim şartlarında ise ilkbahar ile birlikte fidan dikimi yapılması önerilir.

Haberin Devamı

Ceviz Nasıl Ekilir?

Ceviz ekimi için öncelikle fidan çukuru kazılması gerekir. Bu işlemde burgu kullanılmazsa daha iyi olur. Kepçe ve kazmayla açılan çukurlar toprağı daha az sertleştirdiği için ceviz fidanlarının kök gelişimi bu topraklarda daha iyi olur. Öncelikle 60 cm - 2 metre büyüklüğünde çukurların açılması ve fazla toprağın güneş altında kuruması beklenir.

Çukurun tabanına hayvan gübresi, fosforlu gübre eklenir ve üstteki toprakla karıştırılır. Çukur fidan kökünün geleceği kısma kadar bu şekilde doldurulur. Köklerin direkt olarak gübreye temas etmemesi gerekir. Bu nedenle katıksız toprak eklenebilir. Gübrenin 4-5 kürek kadar atılması yeterlidir. Dikim işleminden sonra köklerin hava alması engellenmelidir. Bunun için toprağa bastırılarak bir miktar can suyu verilmelidir.

Ceviz Nasıl Çimlendirilir?

Ceviz dikimi tohumdan yapılıyorsa öncelikle toprağın yaklaşık 2 cm altına tohum eklenmeli, üzeri kapatılması ve can suyu verilmelidir. Yeterli ışık ve su gören tohumlar nemli toprakta ve ilkbaharda güneş gören alanda daha hızlı çimlenir.