Eğitim Ciltsiz Kitap Ne Demek? Ciltli Ve Ciltsiz Kitap Farkları Nelerdir?

Ciltsiz Kitap Ne Demek? Ciltli Ve Ciltsiz Kitap Farkları Nelerdir?

06.04.2021 - 02:01 | Son Güncellenme:

Bir kitabın yayımlanma sürecinde belli başlı adımlar izlenir. Editöryal süreç, kitabın okunup redakte edilmesi ve yayıma hazır hale getirilmesidir. Daha sonra yayım ve dağıtım süreci başlar. Dosya halindeki kitaplar matbaaya gönderilir. Matbaada dosyanın sayfaları kitap ölçütlerine göre yeniden düzenlenir ve ciltlenir. Kitaplar ciltlerine göre birçok türe ayrılır. Ciltsiz kitap ne demek? Ciltli ve ciltsiz kitap farkları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ciltsiz Kitap Ne Demek Ciltli Ve Ciltsiz Kitap Farkları Nelerdir

Günümüzde en çok tercih edilen kitap ciltlerinin başımda deri desenli bez ciltler ve yarı sıvama ciltler geliyor. Diğer cilt çeşitlerinden bazıları ise şu şekilde sıralanabilir: Spiral cilt, karton cilt ve sırtlık ciltler. Her cildin yapısı ve maliyeti farklıdır.

Ciltsiz Kitap Ne Demek?

Cilt kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir ve sözlük anlamı koruyucu kaptır. Aslında her kitap ciltli üretilir. Ancak günümüzde bu kelime daha çok daha kalın ve sert mukavvadan ya da deriden yapılan kapaklar için kullanılır. Ciltsiz kitaplar ise ince karton kapaklara sahip olan kitaplardır.

Günümüzde yayımlanan ve satışa çıkarılan kitapların yaklaşık %95'i ciltsizdir.

Ciltli ve Ciltsiz Kitap Farkları Nelerdir?

Ciltli ve ciltsiz kitap arasındaki farklar birçok okur tarafından merak ediliyor. Bu kitaplar arasındaki temel farklar şu şekilde sıralanabilir:

1- Ciltli kitaplar ciltsiz olanlara göre daha maliyetlidir. Bu da fiyatlara yansır. Aynı kitabın ciltlisi diğerine oranla %30 - %35 daha pahalıdır.

2- Ciltli kitapların kapağı daha sert ve ağırdır.

3- Ciltsiz kitaplar zamanla tozun etkisiyle sararıp deforme olabilir. Fakat ciltli kitaplar tozlanmaya, sararmaya ve deformeye karşı çok daha dirençlidir.

4- Özellikle kitap koleksiyoncuları ciltli kitapları tercih eder. Bunun nedeni bu tür kitapların, kitaplıkta çok daha estetik durmasıdır.

5- Piyasada bir eserin ciltli basılmış halini bulmak daha zordur.