Eğitim Çocukların yüzde 25’i diş travması geçiriyor

Çocukların yüzde 25’i diş travması geçiriyor

06.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı diş travmalarına ilişkin hazırladığı klinik protokolde hem profesyonellere hem de vatandaşa yönelik bilgilendirmeler yaptı.

Çocukların yüzde 25’i diş travması geçiriyor

HANDE ATILGAN Ankara - Çalışmada, diş travmalarının tüm yaralanmaların yüzde 5’ini, okul öncesi çağda ise yüzde 17’sini oluşturan bir sağlık sorunu olduğu ve bu yaralanmaların dünyadaki en yaygın 5. hastalık olduğu belirtildi. Okul çağı çocuklarının yüzde 25’inin bir tür diş travması geçirdiği ifade edildi. 

Haberin Devamı

İlk saat kritik 

Çalışmada ayrıca dişin kökünden çıkması durumunda, çıkan parçanın köklerine çok fazla su değdirmemek şartıyla nazikçe yıkanması ve eski yerine bez ile sabitlenerek tutulması gerektiği, 1 saat içinde diş hekimine başvurulduğunda dişi kurtarmanın mümkün olduğu kaydedildi. Diş kırığında da bulunabilirse, kırık parçanın dişe monte edilebileceği belirtilirken ağız içinde tutulamayan dişin hekime giderken soğuk süt içinde muhafaza edilmesi önerildi. 

Bakanlık, diş travması durumunda takip edilecek talimatlar için Uluslararası Dental Travmatoloji Derneği’nin hazırladığı mobil uygulama olan “Toothsos”un indirilmesini önerdi. 

Diş bakımına dikkat 

Travma tedavisinden sonra dişin yeni yaralanmalardan korunması ve temiz tutulması gerektiği ifade edilen çalışmada, bakımla ilgili yapılması gerekenler şöyle sıralandı: 

Haberin Devamı

Etkilenen dişlerle ısırma ve koparma hareketi yapılmamalı. 

2 hafta yumuşak diyet tercih edilmeli. 

Her yemekten sonra diş yüzeyleri ve varsa splint (atel) yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalanmalı. 

Fırçalanamıyorsa yüzeyler klorheksidinli (diş hekimlerinin kullandığı antibakteriyel özellikli) ağız gargarası emdirilmiş pamukla silinmeli.