28.04.2021 - 14:37 | Son Güncellenme:
Coğrafya bilimi doğal çevre ile insan faaliyetleri arasındaki ilişkiyi inceler iken bazı metotlardan yararlanmaktadır. Bu metotlar dağılış, bağlantı ve nedensellik ilkeleridir.
Coğrafyanın Dağılış İlkesi Nedir?
Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, biyolojik, insansal ve siyasal yönden inceleyen bilime coğrafya bilimi adı verilmektedir. Coğrafya biliminde bulunan ilkelerden birisi de dağılış ilkeleridir. Coğrafya biliminin bağımsız olması ve başlı başına bir birim olmasını sağlayan en önemli ilke dağılış ilkesidir. Bunun sebebi dağılış ilkesinin sadece coğrafya biliminde uygulanmasıdır.
Coğrafya biliminde bir olay neden sonuç ilişkisi ile araştırılır. Fakat sadece bununla kalmaz. Neden sonuç ilişkisi ile birlikte olayların yayılış sahası ve sınırları da gösterilmektedir. Dağılımın belirlenmesi ve sınırlandırılması amaca uygun bir şekilde dağılım haritaları üzerinde olmaktadır. Bu sebeple coğrafyanın en başta gelen kaynakları olan haritalar dağılış ilkesinin bir eseri olmaktadır.
Coğrafyanın Dağılış İlkesi Örnekleri Nelerdir?
Coğrafyanın dağılış ilkesi konunun belirlenmesi bakımından da oldukça önemlidir. Dağılımı yapılan her olay ve olgu coğrafyanın araştırma ve inceleme konusu içerisinde yer almaktadır. Coğrafyanın dağılış ilkelerine örnek şu şekilde verilebilir:
- Yeryüzünde az yağışlı olan bölgeler neresidir?
- Ilıman okyanus iklimi nerede görülür?
- Aktif volkanların yeryüzünde dağılışları nasıldır?
- Rüzgar biriktirme şekilleri ve aşındırma şekiller nerede görülür?
- Türkiye'de fındık tarımı en çok nerede yapılır?
- Ülkemizdeki demir çelik fabrikaları
- Ülkemizin nüfus yoğunluğunun en yüksek olan şehirleri nelerdir?
- Dünyada en çok yağış alan yerler neresidir?