Eğitim Çoruh Nehri Nerede? Nereden Doğar, Nereye Dökülür Ve Özellikleri Nelerdir?

Çoruh Nehri Nerede? Nereden Doğar, Nereye Dökülür Ve Özellikleri Nelerdir?

13.01.2022 - 01:22 | Son Güncellenme:

Dünya üzerinde bulunan bazı nehirler ülkemizden doğar ve ülke sınırları dışında başka bir ülkeye dökülür. Bu nehirlerden en çok bilinenlerinden birisi de Çoruh nehridir. Çoruh nehrinin nerede bulunduğu ve özellikleri pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Çoruh nehri nerede merak edilenleri sizler için derledik.

Çoruh Nehri Nerede Nereden Doğar, Nereye Dökülür Ve Özellikleri Nelerdir

 Çoruh nehri dünyada en hızlı akan nehirler arasında yer alır. Çoruh nehri ülkemizde doğar. Ama ülkemiz dışında bir yere dökülür. Pek çok özelliği ile en önemli nehirler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

 Çoruh Nehri Nerede? 

 Çoruh nehrinin başlangıç noktası ülkemiz illeri arasında yer alan Bayburt ilidir. Bayburt ilinin Kırkpınar beldesi sınırı içinde yer alan Pullur Deresi ve Sakızlı Deresinin birleşimi sonucunda Çoruh nehri meydana gelir. Dünyada en hızlı akan nehirler arasında yer alır. Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde kano, rafting ve nehir kayağı gibi sporlar yapılır. Bu nedenle de burada her yıl yerli ya da yabancı pek çok turist ağırlanır.

 Çoruh Nehri Nereye Dökülür ve Özellikleri Nelerdir?

 Çoruh nehri, Bayburt ilinin Kırkpınar beldesinde yer alan Sakızlı ve Pullur deresinin birleşmesi sonucunda doğar. Daha sora da Erzurum, Bayburt, Artvin illerinin içinden geçer. Son olarak da ülke sınırları dışında komşumuz olan Gürcistan ülkesinden Karadeniz'e dökülür. Çoruh nehrinin özellikleri ise;

Haberin Devamı

Çoruh nehrinin ortalama debisi yaklaşık olarak 278 m³/s’dir.

Çoruh nehri üzerinde inşa edilen 1969 yılında planlanmış olan Çoruh Nehri Hidroelektrik Gelişme Planı kapsamında ana kola ise, 10 adet baraj inşaat yapılması planlanmıştır. Yan kollara ise, 5 adet baraj inşaatı yapılmıştır.

Ülkemiz sınırları içinde doğarak ülkemiz sınırları dışında dökülen bir nehirdir. 

Üzerinde pek çok baraj yer alır. Güllübağ barajı, Yusufeli barajı, Arkun barajı, Artvin barajı, Borçka barajı, Deriner barajı, Muratlı barajı Çoruh nehri üzerinde yer alan barajlardır.