Eğitim Çorum Kalesi Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Çorum Kalesi Nerede? Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

11.11.2021 - 16:40 | Son Güncellenme:

Çorum Kalesi, Çorum’un şehir merkezinde bulunmaktadır. Özel mimari yapısı ile dikkat çeken bu yapı, Çorum’un en önemli gezi alanları arasında yer almaktadır. Ortalama milattan sonra 1571 yılından sonra bu kalenin varlığı bilinmektedir. Çorum Kalesi nerede, kalenin tarihi özellikleri ve hikayesi hakkında bilgileri detaylı olarak derledik.

Çorum Kalesi Nerede Tarihi Kalenin Özellikleri Ve Hikayesi

Çorum Kalesinin, Sultan Kılıçarslan tarafından yapıldığına dair rivayetler bulunmaktadır. Ancak tam olarak kalenin ne zaman yapıldığı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

Çorum Kalesi Nerede?

Çorum Kalesi, Çorum’un merkezinde bulunan bir kaledir. Merkez alanına bağlı, Kale Mahallesi içerisinde yer almaktadır. Kişiler şehir merkezine giderek, kısa bir süre yürüyerek kaleye ulaşabilirler. Ayrıca Çorum merkez üzerinden kişiler toplu taşıma veya minibüslere binerek kısa süre içerisinde Çorum Kalesine ulaşım sağlayabilirler. Araçla ulaşım ise şu şekilde yapılabilir;

Haberin Devamı

Çorum Kalesi, Samsun’dan ortalama 170 kilometre uzaklıktadır.

İstanbul’dan, Çorum Kalesi ortalama 626 kilometre uzaklıktadır.

Ankara’dan, Çorum Kalesi ortalama 240 kilometre uzaklıktadır.

TARİHİ KALENİN ÖZELLİKLERİ VE HİKAYESİ

Çorum Kalesi üzerinde Selçuklu mimarisi esintileri taşımaktadır. Esasen, Selçuklu mimarisinden yola çıkarak yapılmıştır. Kaleden ilk önce MS 1571 tarihinde bahsedilmiştir. Ayrıca kale için bilinen diğer bir bilgi ise resmi evraklarda Sultan Süleyman Hayratı olarak söylenmesidir. Ortalama 16. yüzyılda Evliya Çelebi’nin açıklamasına göre, kale Sultan Kılıçarslan tarafından yapılmıştır. Kale kare yapılı bir şekilde inşa edilmiştir. Genel olarak taş, moloz ve Bizans döneminde yer alan taşlarla yapılmıştır. Kalenin içerisinde bir adet cami bulunmaktadır. Ortalama 42 tane ise konut bulunmaktadır.